A Timbart első asztal kollekciója: Design asztalok személyre szabva
Szerző: Solinfo
Kategória: Design Sztorik
Bejegyzés dátuma: 2020.04.23

A Solinfo Group Design Lab folyamatos tesztelési, fejlesztési folyamatai, a nagy szakértelemmel kiválasztott alapanyagok és az egyedi gyártástechnológia hívta életre a Timbart asztal kollekciót.

A Timbart szakmai alapítója Cselovszki Márk. A tömörfa iránti szeretetét nagybátyja családi vállalkozásából hozta. A Pro Wood Floors Inc. New York államban működik, és olyan referenciákat tudhatnak magukénak Manhattanben, mint a Tiffany & Co. ékszerüzlet 5. sugárúti padlóintarziáinak gyártása és kivitelezése, de dolgozott az ENSZ székház tárgyalóiban is, és több világsztár villájában is megtalálható keze munkája.

Nem csoda, hogy Márk ezt a tudást és elhivatottságot a fapadlók és az egyedi tömörfa bútorok gyártása iránt szerette volna az USA-ból hazahozni. A Timbart nem egy átlag parkettázó cég, vagy asztalos műhely. A család a fa megmunkálását a lehető legmagasabb szinten űzi. A Timbart első asztalkollekciója tömörfából készült tárgyaló és étkező asztalokat, valamint egy konzolasztalt vonultat fel. Minden darab könnyedén elhelyezhető design irodák tárgyalóiban, magánlakások nappalijában vagy étkező helyiségeiben.

Az alkotás folyamatáról a Timbart alapítója, Cselovszki Márk mesél.

Ez a Timbart első asztalkollekciója. Hogyan képzeljük el a tervezés folyamatát? Mitől függött, hogy melyik asztallap, milyen lábat kap?

A Timbartnak valóban ez az első, nekem viszont volt már lehetőségem korábban hasonló projekteken dolgozni. 2016-ban New Yorkban, nagybátyám családi vállalkozásában dolgoztam. Ott sokfajta fa bútort gyártottunk a parketták mellett.

A kollekció megálmodása szó szerint a természet ajándéka volt. Sokat futok az erdőben, a családi házunk közelében. Az asztalkollekció színei, anyagai, formái, mind ott születtek. Ezután, következett a tervezés, a megvalósíthatóság. Úgy érzem, büszkén mondhatom, hogy minden saját kezűleg lett kidolgozva ennél a kollekciónál. Kicsit olyan volt, mint az első gyermek, sok dologban nem biztos az ember, ezért kénytelen az intuitív oldalára hallgatni.

Természetesen a tervezésből nem maradtak ki a műszaki rajzok és számítógépes munka sem. Műszaki kollégáinkkal az anyag fajtájától a felületképzésig mindent modelleztünk. Ennek a folyamatnak a részletesebb felfedése azonban sok olyan „műhelytitkot” leplezne le, melytől a Timbart egyedülálló és különleges tud maradni a piacon. Gyártástechnológiánk igen rendhagyó, támaszkodik kollégáim óriási szakmai rutinjára, illetve a Timbart reaktív pácainak titkos receptjeire.

Mi adja a kollekció különlegességét? A Timbart hirdeti magáról, hogy már a farönk kiválasztásánál is jelen vagy, jelen vagytok. Ez most is így zajlott?

Érdekes szó a különleges. Számunkra persze minden megálmodott asztalunk különleges, mondhatni egy életérzés, de talán a legkülönlegesebb pontja, hogy olyan asztalokat próbáltunk megálmodni, melyek a legtöbb enteriőrben helytállnak; akár egy otthoni, akár egy munkahelyi környezetben az ékkövei lehetnek a térnek, mely körülveszi őket.

Minden projektünk azzal kezdődik, hogy kimegyek manufaktúránkba, ahol fafajok szerint elkülönített rönkök, illetve már lapra vágott alapanyagok várják jövőbeni funkciójukat. Alapos minőség ellenőrzés után kerülnek csak be a fűrészüzemi részlegre, ahol összeállítjuk és elkezdjük az alkotás folyamatát. Természetesen ez ennél a kollekciónál is így történt.

Mennyire egyediek ezek az asztalok? Nincs két egyforma asztal?

A valóság valahol a két kérdés között van. Minden asztalunkba belerejtünk valami egyedit, valami különlegeset, amit csak a leendő tulajdonosnak mutatunk meg. Olyan ez, mint egy aláírás. Azonban célunk, hogy kollekcióink darabjai reprodukálhatóak legyenek, tehát akár nagy mennyiségben is tudjuk gyártani. Gépparkunk és kreativitásunk mégis keresi az egyedi igényeket és kihívásokat. Pontosan ezért folyamatosan járjuk a világot és Afrikától Dél-Amerikán át Európáig sokféle fából raktározunk. Felületképzési és színezési technológiánknak köszönhetően olyan hatásokat tudunk elérni, mellyel akár a legextrémebb kéréseket is ki tudjuk szolgálni.

Milyen felületkezelést kaptak az asztallapok? Étkezőasztalként, íróasztalként is megállják az asztalok a helyüket?

Minden asztalt az Odie’s Oil keményviasz olaj termékcsaláddal felületkezelünk. Amellett, hogy a termék 100%- ban az Egyesült Államokban készül, csak organikus alapanyagokat tartalmaz, elképesztő az ellenállása akár privát akár közületi, kültéri vagy beltéri használatról legyen szó.

Milyen gyorsan tudjátok leszállítani majd a megrendelt termékeket?

A kollekció valamennyi darabját kb. 4 hét alatt tudjuk legyártani. Egyedi, különleges igények esetén, ez az idő hosszabb lehet. Volt olyan extrém példa, ahol a beszerzéstől az átadásig 5 hónap telt el, mivel némely speciális felületkezelésünk akár 5-6 lépésből is állhat.

Szeretnénk ügyfeleinket a munka során bevezetni abba a csodálatos világba, amit a fa megmunkálása jelent. Felértékelődik, ha együtt éljük meg az alkotás folyamatát. Célunk, hogy ezáltal minden nap megéljék és értékeljék azt, amit a természet adott számunkra. A Timbart nem csak átadja a kész munkát. Hisszük, hogy a felületek, melyeket létrehozunk, a bútorok, melyeket megalkotunk, akár több generációt is kiszolgálhatnak. Ehhez azonban odafigyelésre és gondoskodásra van szükség, ehhez kapcsolódó és igényelhető szolgáltatásunk az állapotmegőrzés.

Timbart

1077 Budapest
Wesselényi utca 16., C épület 1. emelet
+36 70 630 7572
info@timbart.hu
www.timbart.hu