Brand Sztorik: Ingo Maurer
Szerző: Solinfo
Kategória: Design Sztorik
Bejegyzés dátuma: 2017.12.14

A Brand Sztorik sorozatunkban a legnagyobb hatású bútor- és világítás design cégek inspiráló történeteit mutatjuk be. Korábbi cikkekért a sorozatban kattints ide.

A fiatal Ingo Maurer nagyon szeretett édesapjával csónakázni a Boden-tó békés hullámain. Amíg az idősebbik Maurer a halakkal volt elfoglalva, az ifjú Ingo csak nézte a nagy víztömeg fodrozódását, és a rajta megcsillanó fényeket. Az élménynek igazán maradandó hatása volt, hiszen évtizedekkel később is ezeket az alkalmakat jelölte meg a fénnyel való különleges kapcsolatának kiindulópontjaként.

Ingo Maurer 1932-ben született Németországban. A család nem volt kifejezetten tehetős, ezért középiskolai tanulmányai után rögtön munkát vállalt egy tipográfus inasaként. Néhány év alatt sikerült annyi pénzt megspórólnia, hogy tervezőgrafikusként tanulhasson tovább Münchenben. A 60-as évek elején rövid ideig szabadúszóként dolgozott az Egyesült Államokban, majd 1963-ban visszatért Németországba, és létrehozta saját stúdióját Design M néven.

1965-ben egy apró velencei panzióban érte az inspiráció, amely az egész karrierjét a feje tetejére fordította. Egy kiadós vacsora és néhány pohár bor után figyelmes lett a feje felett lógó villanykörtére. Az egyszerű tárgyban rejlő poézis megrendítette a fiatal tervezőt. A villanykörte, mint az ötletek és az inspiráció univerzális szimbóluma a hatalmába kerítette Maurert, aki Münchenbe visszatérve megtervezte Bulb fantázianevű lámpáját.

A Bulb óriási siker volt az 1966-os milánói vásáron, olyannyira, hogy több nagy gyártó is ajánlatot tett egy exkluzív együttműködésre. Maurert azonban nem vonzotta, hogy más gyártóknak tervezzen tárgyakat, ehelyett fejest ugrott a huszadik századi vállalkozói létbe, és létrehozta saját, független gyárát Münchenben, ahol a legfrissebb technológiák és a tervező sajátos szemlélete mentén, manufakturális környezetben gyártották a később legendássá váló lámpatesteket.

Maurer példaképpé vált a német design szcéna berkein belül. Nem csak zseniális tervezőként, de ambíciózus vállalkozóként és üzletemberként ismerték, aki színt vitt a modern német design szürkeségébe. A precíziós, minimalista korszellemmel szembefordulva olyan különleges, világítási megoldásokat tervezett, melyekben megtalálható volt az a fajta poetikus érzékenység, amitől igazán személyessé és hatásossá váltak a darabok. A formai gyakorlatokon túllépve egyre nagyobb szerepet szentelt a fénynek, illetve a fényérzetnek, és rengeteget kísérletezett az új technológiákkal.

A 80-as években hosszú esztendőkön át dolgozott a YaYaHo nevű alacsonyfeszültségű halogén világítási rendszerén, mely gazdaságilag nehéz helyzetbe hozta a céget. Szerencsére a debüt után azonnal bestseller lett a speciális, sok apró részletből álló YaYaHo rendszerből, ami további kísérletezésnek nyitott teret. Maurer az elsők között alkalmazta termékeiben a LED technológiát, és mindmáig elkötelezett a technikai újítások integrációja mellett. A mai cég termékpalettájában ugyanúgy megtalálhatóak a klasszikus égőszálas izzók, mint a LED-es megoldások.

A műhelyben a tervezői munka ugyanúgy folyik, mint az elmúlt 50 évben bármikor. A 85 éves Maurer mindmáig aktívan foglalkozik a céggel és a termékekkel. A lámpái mellett fényinstallációkban és építészeti projektekben is részt vesz, 2011-ben pl. Az ő intelmei mentén újították fel a müncheni Marienplatz metróállomást. A nevével fémjelzett tárgyak magukban hordozzák egy vizionárius tervező 50 év alatt megszerzett tudását, és belépőként szolgálnak Ingo Maurer sajátos elméjébe, ahol egy egyszerű villanykörte is képes világokat mozgatni.

Keresd az Ingo Maurer termékeket a Wesselényi utcai showroomunkban, és tudj meg még többet a brandről és lámpáiról kollégáinktól!