Solinfo Advent City Guide – 12. Lyon
Szerző: Solinfo
Kategória: Christmas Guide
Bejegyzés dátuma: 2019.12.12

Adventi kalandozásra csábítunk decemberben. Mi így várjuk a Karácsonyt, és ezzel kedveskedünk azoknak, akiket a design világa ugyanúgy elvarázsol, mint ahogy minket. Kiválasztottunk 24 várost. 24 olyan várost, melyek design szempontjából érdekesek számunkra. Tervezők, múzeumok, kiállítások, és néhány különleges tárgy, amit egy igazi designbolond biztosan ismer. Szeretettel gyűjtöttük nektek össze és osztjuk meg veletek minden nap. Ez a Solinfo City Guide.

Kedvenc gyártónk Lyonban:


Jieldé
https://www.jielde.com/en/

Vajon Jean-Louis Domecq gondolt ekkora sikerre, amikor lefektette projektje alapjait anno 1949-ben? Sose kapunk erre válszt. Az biztos, hogy ez a briliáns lyoni feltaláló hozzátette a kreációihoz azt a pluszt, azt a harmóniát, ami a létrehozott tárgyakat egyszerre teszi hétköznapi használati eszközzé és művészeti alkotássá. Tény azonban, hogy kieszelt egy lámpát. Egy egyszerű, erős, tagolt lámpát, aminek a kapcsolódásaiban nincsenek elektromos kábelek. A végleges modell 1950-ben született meg. Hogy találmányát legyártsa, Jean-Louis Domecq életre hívta a Jieldé-t neve kezdőbetűiből, a J, L és D betűkből. A siker a Jieldé lámpa gyárakban azóta is jelen van. A műhelyekből és a tervezőasztalról megállíthatatlanul terjed.

A tervező, akiről tudnod kell:

Jean Louis Domecq

A francia ipari formatervező Jean-Louis Domecq (1920-1983) Jieldé lámpájáról ismert. Ezt ma a francia iparművészet ikonikus darabjaként ismerik el. Korábbi hasonmásukhoz (Anglepoise) hasonlóan a Jieldé lámpák nagy szerepet játszottak az „ipari stílus” otthoni környezetben való alkalmazásának népszerűsítésében.

Egy igazán különleges lámpa, ami biztosan Lyonra emlékeztet:

LOFT D9406
A Jieldé Loft D9406 állólámpa a francia világítótestek ikonikus darabja. A robusztus fém váz és az állítható karoknak köszönhetően a Loft lámpák kiválóan alkalmasak otthoni és irodai használatra egyaránt. A tervező, Jean-Louis Domecq 1950-ben saját műhelyében készítette az első Jieldé lámpát. A lámpacsatlakozók teljesítménye alapján tökéletesen alkalmazkodnak a legprecízebb munkakörnyezethez. Jean-Louis Domecq 1953-ban, a lámpa tervezése után alapította meg a Jieldé-t, és a J, L és D. kezdőbetűi után nevezte el.
Minden Jieldé lámpát Lyonban, Franciaországban gyártanak és mindegyik lámpa egyedi sorozatszámmal rendelkezik.

Ha elnyerte tetszésed a Jieldé LOFT D9406 lámpa,
keresd a Solinfo Lighting & Home-ban!

Solinfo Lighting & Home
Wesselényi u. 6.
1077 Budapest
+36 1 267 0444
info@solinfo.hu
www.solinfo.hu