Solinfo Advent City Guide – 14. Milano
Szerző: Solinfo
Kategória: Christmas Guide
Bejegyzés dátuma: 2019.12.14

Adventi kalandozásra csábítunk decemberben. Mi így várjuk a Karácsonyt, és ezzel kedveskedünk azoknak, akiket a design világa ugyanúgy elvarázsol, mint ahogy minket. Kiválasztottunk 24 várost. 24 olyan várost, melyek design szempontjából érdekesek számunkra. Tervezők, múzeumok, kiállítások, és néhány különleges tárgy, amit egy igazi designbolond biztosan ismer. Szeretettel gyűjtöttük nektek össze és osztjuk meg veletek minden nap. Ez a Solinfo City Guide.

Kedvenc gyártónk Milanóban:

Molteni
https://www.molteni.it/en/

 

Flos
(https://flos.com/)

A tervező, aki a városhoz kötődik:

Gio Ponti

Giovanni ’Gio’ Ponti (Milánó, 1891. november 18. – Milánó, 1979. szeptember 16.) olasz építész, tervező és esszéista, a huszadik század egyik legkiemelkedőbb alakja.

Kézjegye azonnal felismerhetővé teszi építészeti munkáit, de emellett a bútoriparban is nagyot alkotott. Ezt mutatja be a három milánói ház, amelyek teljes mértékben „Ponti-stílusban” lettek berendezve. A via Randacción 1925-ben, a Casa Laporte a via Brinen 1926-ban és a via Dezzán 1957-ben épült házak Ponti lakberendezési elképzeléseit tükrözik. Gio Ponti az ipari formatervezés olasz szóvivője, a lakberendezési tárgyak „kifinomult”, gazdaságos, „demokratikus” és modern gyártási ötletének úttörője volt.

Ha Milánóban jársz és design rajongó vagy, akkor ezt látnod kell:


Pirelli Toronyház – Gio Ponti
Via Fabio Filzi, 22, 20124 Milánó MI, Olaszország

A tradicionális milánói környezetével kontrasztban álló Pirelli toronyház a modern felhőkarcolók egyik legkorábbi példája Olaszországban. A szeretetteljesen csak „Il Pirellone”-ként (Nagy Pirelliként) emlegetett épület 127 méter magas, 1958 és 1995 között a legmagasabb épület volt Olaszországban. A szerkezet tervezését Gio Ponti építész/tervező és Pier Luigi Nervi mérnök vezették. A terv részét képezte a felfele elvékonyodó alak – ellentétben a hagyományos, egyenes vonalú ívvel, amely az uralkodó irányzat volt Amerikában. Nagyobb kreatív szabadságra buzdítottak egy olyan időszakban, amikor a felhőkarcolókból tipikusan hiányzott a kísérletezés.

Éttermek, amibe el kell látogatni:

Manzoni – Tom Dixon
https://www.themanzoni.com/
Via Alessandro Manzoni, 5, 20121 Milánó MI, Olaszország

A Manzoni több, mint egy étterem. Egy kísérleti tér, színpadi háttér a legkiválóbb olasz ételek és brit dizájn számára. Étterem, bemutatóterem és bolt formájában.

Egy igazán különleges karosszék ami Milánóra emlékeztet:

D.151.4 karosszék Gio Ponti tervezésében

A Molteni&C  a Gio Ponti által a magánházai számára tervezett tárgyakat és bútorokat gyártotta nemrégiben újra limitált kiadásban. Hosszas kutatómunka, válogatás és a prototípusok tanulmányozása után a kollekció a 2012-es Salone del Mobile bútorkiállításon került bemutatásra. Mindez a Ponti-örökösök és a Cerri & Associati Studio művészeti igazgatója által kötött különleges megállapodásnak és a közöttük lévő együttműködésnek volt köszönhető.

Egy igazán különleges lámpa ami Milánóra emlékeztet:

FLOS Bulbo57 – A. és P.G. Castiglioni

A Bulbo az 1957-es XI. Milánói Triennálé számára készített installáció egyik darabja volt. Egy nagy ipari izzó megfosztva csavaros részétől, rövidített nyakrésszel – így felvéve egy buborék alakját, egy izzószállal a belsejében, amely megkülönböztető elemként szolgál. A Flos 2019-es kiadása a klasszikus wolframszálas izzószálat helyettesíti egy LED fényforrással, mely megőrzi az eredeti izzó színét és fényének erejét.

Ha elnyerte tetszésed a ­­­­­­­­­­­­­­­ D.151.4 karosszék vagy a FLOS Bulbo57 lámpa ,
keresd a Solinfo Lighting & Home-ban!

Solinfo Lighting & Home
Wesselényi u. 6.
1077 Budapest
+36 1 267 0444
info@solinfo.hu
www.solinfo.hu