Solinfo Advent City Guide – 5. Bern
Szerző: Solinfo
Kategória: Christmas Guide
Bejegyzés dátuma: 2019.12.05

Adventi kalandozásra csábítunk decemberben. Mi így várjuk a Karácsonyt, és ezzel kedveskedünk azoknak, akiket a design világa ugyanúgy elvarázsol, mint ahogy minket. Kiválasztottunk 24 várost. 24 olyan várost, melyek design szempontjából érdekesek számunkra. Tervezők, múzeumok, kiállítások, és néhány különleges tárgy, amit egy igazi designbolond biztosan ismer. Szeretettel gyűjtöttük nektek össze és osztjuk meg veletek minden nap. Ez a Solinfo City Guide.

Bern
Nem sok városnak sikerült úgy megőriznie történelmi vonásait, mint Bernnek, Svájc fővárosának. Bern óvárosi része a UNESCO világörökségi lista része, és 6 kilométernyi árkádsora – amit a helyiek csak Lauben néven illetnek – Európa leghosszabb időjárástól védett bevásárló sétánya.

Bern városa mindig is közeli kapcsolatban állt a medvékkel, már a város megalapítása óta. A legenda szerint a város neve is az állat előtt tiszteleg. A medve felbukkan zászlókon, szökőkutakon és épületeken, és a nyilvános medveparkban meg is látogatható.

Kedvenc gyártónk Bernben:

USM
https://www.usm.com/en/commercial/

A tervező, akinek a munkáját látnod kell:

Renzo Piano

Olasz építész.  Egyik jelentős épülete a berni Paul Klee Központ. 1978-ban Perret-díjjal, 1995-ben az Erasmus-díjjal,  1998-ban a Pritzker-díjjal, 2008-ban pedig a Sonning-díjjal tüntették ki. 2013. augusztus 30-án Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök örökös szenátorrá nevezte ki Pianót.

Ide el kell menned, ha Bernben jársz! Showroom, múzeum, étterem és hotel.

A Solinfo ezeket a helyeket ajánlja!

 

Teo Jakob & USM showroom
Gerechtigkeitsgasse 25
3000 Bern 8
https://teojakob.ch/de/standorte/bern-gerechtigkeitsgasse-36-1/

 

A múzeum, amit nem hagyhatsz ki:

Zentrum Paul Klee
Monument im Fruchtland 3, 3000 Bern, Svájc,
https://www.zpk.org/

A gyönyörű földterületet a Schöngrün kastéllyal, közvetlen közelében a Schosshalde temetővel, amiben Paul Klee sírja is található, mintha csak azért hozták volna létre, hogy a Paul Klee Foundation teljes munkásságának otthont adó múzeumot emeljenek rajta. Természet és építészet izgalmas összekapcsolódása az, ami itt tökéletes feltételekkel találkozik. Mintegy 4000 rendelkezésre álló alkotással a Zentrum Paul Klee festmények, akvarellek és rajzok legjelentősebb gyűjteményével rendelkezik a világon. Itt megtalálható Paul Klee munkásságának minden időszakából származó archív és életrajzi anyaga is.

Egy érdekes hely a városban:

Friedrich Dürrenmatt, amikor 1942-46 között Bernben tanult, egy nagyon különleges lakásban lakott: ez a „mansarde”. Dürrenmatt maga festette ki a lakást hatalmas falfestményekkel, amelyeket a ’90-es években fedeztek fel és állítottak vissza.
Ma a lakást vendégek is kivehetik, ezenfelül pedig USM darabokkal újították fel.
https://www.nzz.ch/feuilleton/buecher/fratzen-aus-unsicheren-zeiten-ld.3493

Egy tárgy, ami Bernre emlékeztet:

USM Haller

A USM Haller elegáns arányait és minimalista dizájnját magas szintű szerkesztés és egyszerűség jellemzi, amely lehetőséget ad arra, hogy ezzel a modern bútorral a változó korok igényeihez is igazodjunk. A USM Haller elemes bútorai mögött megbújó erő abban rejlik, hogy a funkciót követi a forma. Mindegyik bútorszerkezet úgy lett tervezve, hogy alkalmas legyen otthoni és irodai környezetbe is, és beleolvadjon bármilyen építészeti vagy enteriőr dizájnba.

A USM Haller rendszer koncepciója egy elemes különálló íróasztal és tároló, amely otthon vagy az irodában is tökéletesen használható. Az asztalok sztenderd formákban, méretekben és kinézetben kaphatók, amelyeket jól kiegészítenek a modern technológia tartozékai, mint például a monitorok és a számítógépek.

A USM Haller rendszerkerete három alapelemből épül fel: a csatlakozófej, az összekötő csövek és a panelek. A rendszer bármilyen irányban összerakható, szétszedhető, és újra összeilleszthető a változó követelményekhez igazodva. A bútoregységek külön kérésre további ajtókkal, fiókokkal és sok egyéb kiegészítővel felszerelhetőek.

Ha elnyerte tetszésed az USM Haller rendszer, keresd a Solinfo Lighting & Home-ban!

Solinfo Lighting & Home
Wesselényi u. 6.
1077 Budapest
+36 1 267 0444
info@solinfo.hu
www.solinfo.hu