Solinfo Advent City Guide – 6. Bilbao
Szerző: Solinfo
Kategória: Christmas Guide
Bejegyzés dátuma: 2019.12.06

Adventi kalandozásra csábítunk decemberben. Mi így várjuk a Karácsonyt, és ezzel kedveskedünk azoknak, akiket a design világa ugyanúgy elvarázsol, mint ahogy minket. Kiválasztottunk 24 várost. 24 olyan várost, melyek design szempontjából érdekesek számunkra. Tervezők, múzeumok, kiállítások, és néhány különleges tárgy, amit egy igazi designbolond biztosan ismer. Szeretettel gyűjtöttük nektek össze és osztjuk meg veletek minden nap. Ez a Solinfo City Guide.

Bilbao zöld hegyekkel körülvett észak-spanyolországi ipari kikötőváros. Baszkföld fővárosa, felhőkarcolókkal teli belvárossal. A Frank Gehry által tervezett Guggenheim Museum 1997-es nyitásakor Bilbaoban egy újjáéledési folyamatot váltott ki. Ebben a lassan 25 éve tartó folyamatban Bilbao lassan levedli ipari kérgét és rehabilitálja a város emblematikus körzeteit. Az 1983-as nagy áradások után helyreállított történelmi városközpont az egyik leglátványosabb eredménye ennek a munkának. Ma a régi városnegyed (Casco Viejo) egy elsőosztályú turistaközpont, ami a város hagyományait és identitását őrzi meg. Érdemes meglátogatni ezt a környéket, csavarogni, elvegyülni, helyi tapast (pintxos) enni és inni egy pohár jó bort. A Guggenheim Museum Bilbao indította el a kreativitás hullámát a városban, és Bilbao sikeresen használta ezt arra, hogy egy innovatív és kortárs építészeti kirakóst hozzon létre, a formákat és a felhasznált anyagokat is tekintve.

Kedvenc gyártónk Bilbaoban:

B.LUX
https://www.grupoblux.com/en/

A tervező, akinek a munkáit látnod kell:

Frank Gehry

Frank Owen Gehry, született Frank Owen Goldberg kanadai származású amerikai építész, irodájának székhelye Los Angelesben van. Számos általa tervezett épület, a saját lakását is beleértve, világhírű látnivalóvá vált. Műveit a 2010-es World Architecture Survey a kortárs építészet legjelentősebb munkái közé sorolta, ennek következtében pedig a Vanity Fair „korunk legjelentősebb építészének” nevezte. Gehry legismertebb alkotásai közé tartozik a spanyolországi Guggenheim Museum Bilbao, a Los Angeles belvárosában található Walt Disney Concert Hall, a párizsi Louis Vuitton Foundation, a Museum of Pop Culture Seattle-ben, a Weisman Art Museum a minneapolisi Minnesotai Egyetemen, a prágai Dancing House, a Vitra Design Museum és az 8 Spruce Street New York City-ben.

Ide el kell menned, ha Bilbaoban jársz!

A Solinfo ezeket a helyeket ajánlja.

A múzeum, ahova mindenképpen látogass el:

Guggenheim Museum
Abandoibarra Etorb., 2, 48009 Bilbao, Bizkaia, Spanyolország
https://www.guggenheim-bilbao.eus/

A kanadai-amerikai építész, Frank Gehry által tervezett Guggenheim Museum Bilbao épülete nagyszerű példája a XX. század lehengerlő építőművészetének. 24 ezer m2-rel, amiből 11 ezer kiállítási terület, a múzeum a merész konfiguráció és az innovatív dizájn építészeti jelképe, vonzó hátteret adva a benne kiállított daraboknak. Mindent egybe véve, Gehry épületterve egy látványos szobor-szerű szerkezet, tökéletesen beleolvadva környezetébe és Bilbao mintázatába.

Hol igyál egy jó kávét?

Silken Gran Hotel Domine
Mazarredo Zumarkalea, 61, 48009 Bilbao, Bizkaia, Spanyolország
https://www.hoteldominebilbao.com/

Kanpazar, a B.lux márka ikonikus kültéri lámpája világítja be a Silken Gran Hotel Domine teraszait, amikről a kilátás a Guggenheim Múzeumra esik.

A város egyik legérdekesebb építménye

Vizcaya híd
cím: Puente de Vizcaya Zubia, Getxo, Bizkaia, Spanyolország

A Vizcaya híd az Ibaizabal-folyó torkolata fölött terpeszkedik Bilbao nyugati részénél. A baszk építész, Alberto de Palacio tervezte és 1893-ban fejezték be. A 45 méter magas híd 160 méteres ívével a XIX. századi vasmegmunkálás hagyományainak és a sodrott acélkötelek új, egyszerűsített technológiájának ötvözete. Ez volt a legelső híd a világon, amely a gyalogos- és járműforgalmat egy magasan felfüggesztett gondolán juttatta át egyik oldalról a másikra, és modellként szolgált sok hasonló híd számára Európában, Afrikában és Amerikában is. Az egyszerűsített, csavart acélkötelek újszerű használatával az ipari forradalom egyik legkiemelkedőbb építészeti vasszerkezetének tekintik.  2016 július 13-án a Vizcaya híd felkerült a UNESCO Világörökségi Listájára.

 

Egy lámpa, ami Bilbaora emlékeztet:

Kanpazar 150

A B. Lux Jon Santacoloma által tervezett tekintélyes Kanpazar magas kültéri lámpája a kortárs beltéri és kültéri világítás meghatározó darabja. A tervezőt a fenyőfa alakja ihlette. A lámpa polietilénből készült, ezáltal teljesen időjárásálló. A talajhoz rögzítve elhelyezhető fűre, betonra vagy bármilyen más felületre.

Ha elnyerte tetszésed a fenyőforma ihlette Kanpazar 150 lámpa,
keresd a Solinfo Lighting & Home-ban!

Solinfo Lighting & Home
Wesselényi u. 6.
1077 Budapest
+36 1 267 0444
info@solinfo.hu
www.solinfo.hu