A hűvösebb évszak elmélyültebb pillanatokat kínál
Szerző: Solinfo
Kategória: Egyéb
Bejegyzés dátuma: 2019.11.01

1934-ben állította fel a 22 éves Angelo Molteni saját műhelyét a Milánótól északra fekvő Giussano-ban. Az ifjú titán ekkor még nem sejthette, hogy több, mint 80 évvel később az olasz bútorkultúra egyik alapköveként tartják majd számon a nevével fémjelzett brandet. A Molteni hamar felismerte mennyire fontosak a tervezők, akik ikonikus bútorokat képesek alkotni.

Az olasz bútorgyár kollekciójára az újgenerációs tervezők munkái mellett mind a mai napig az évszázados olasz design örökség is nagy hatással van. 2012-ben dobták piacra Gio Ponti tervei alapján a Ponti kollekciót, mely a kései olasz építész terveit a modern gyártástechnológiához igazítja.

Ponti sajátos szemlélete remekül harmonizál a brand új irányaival, innovatív és dinamikus darabjai pedig nem is találhattak volna méltóbb gyártót, mint a Molteni. A Ponti családdal való együttműködés a mai napig tart. Felemelő látni, ahogy Ponti tervei újra életre kelnek.

Íme néhány remek fotel a Ponti kollekcióból. Ha egy igazán jó könyvet olvasunk, vagy ha a barátainkkal egy jó beszélgetésre vágyunk, Ponti gondoskodik rólunk.

D.151.4

Gio Ponti számára a tengeri bútorzat iránti szenvedély személyes élményből fakad. 1949 és 1951 között négy óceánjáró és két sétahajó megépítésében is segédkezett: a Conte Grande, az Africa, az Oceania, a Conte Biancamano, az Andrea Doria és a Giulio Cesare. Ponti karosszékét ezekhez a hajókhoz tervezte.

A hideg napokon jól esik egy forró teával a kezünkben a karosszékünkben ücsörögni. Ha behunjuk a szemünket, akár még a tengeren is elképzelhetjük magunkat. Mondjuk a Conte Grande fedélzetén.

D.154.2

Gio Ponti ezt a karosszéket a szívéhez egyik legközelebb álló projektjéhez tervezte: a Caracasban található Planchart-villához. Az architektúra tükrözi Ponti latin-amerikai utazásain gyűjtött ötleteit. A karosszék leginkább egy kényelmes kagylóhéjra emlékeztet. Szilárd poliuretán vázzal, és bársonyos párnával rendelkezik, amelyet a Molteni&C szövetével kárpitoznak. 2016-ban ez a „szerelem szék” nyerte a rangos Wallpaper Design Awards díját és a Molteni&C ikonjává vált.

D.153.1

Az 1953-ban tervezett D.153.1 karosszék Gio Ponti Milánóban található otthonának bútorzatához tartozik. A Molteni&C új kiadásához az eredeti terveket használták fel. A bronz szerkezetet kék-fehér bőrrel vagy a „Punteggiato” névre keresztelt anyaggal vonják be, melyet Ponti tervezett a legendás Rubelli textilgyár számára 1934-ben. A szövet újraértelmezi a bársonyszövés évszázados technikáját és különböző színárnyalatokban megjelenő modern mintázatokkal korszerűsíti azt. A fotel elegáns kiegészítője nappalinknak, hívogató pihenőhely egy fagyos téli estén.

D.156.3

Az amerikai cég, az Altamira számára készült ez a karosszék Gio Ponti tervezésében. New Yorkban, az Altamira kiállítótermében került bemutatásra Ico Parisi, Franco Albini, Carlo De Carli, Ignazio Gardella és még sok más remek tervező bútoraival egyetemben.
Zimankós téli napokon el sem tudunk képzelni ennél kellemesebb helyet egy izgalmas krimi olvasásához.