Nadia Olive Schnack tippjei a tökéletes kanapé kiválasztáshoz
Szerző: Solinfo
Kategória: Egyéb
Bejegyzés dátuma: 2022.10.07

Nadia Olive Schnack egy kiemelkedő belsőépítész, akinek jellegzetes látásmódja van a színek, nyomatok és minták terén és egyedi módon gyönyörű, érdekes belső tereket alkot. A ferm Living csapata a koppenhágai Frederiksbergben található stúdiójában kereste fel Nadia-t, hogy megtudja, hogyan válasszuk ki az ideális kanapét otthonunkba.

A kanapé története

A kanapé egy olyan bútordarab, amely az idők során sokat fejlődött. A múltban ez egy nagyon formális bútordarab volt, amely csak a felsőbb osztályok otthonaiban jelent meg. Ma már, mint tudjuk, a kanapé minden otthon alapdarabja. Ahogy változik az életmódunk, úgy változik a kanapé használata is. Ma Nadia úgy látja, hogy a kanapé az elsődleges hely, ahol pihenünk és kikapcsolódunk. Egy hely, ahol összegyűlünk, család és barátok, hogy igazán kipihenjük magunkat és feltöltődjünk.

Bár a kanapé a legtöbb háztartásban nagy jelentőségűvé vált, Nadia elmagyarázza, hogy a tökéletes kanapé megtalálása kihívást jelentő feladat lehet, mivel mérete miatt könnyen túlságosan uralkodóvá válhat. Mint egy kirakós játékban, Nadia úgy véli, hogy a kanapénak illeszkednie kell az otthon többi darabjához, tökéletes hangulatot és energiát teremtve.

Játszadozás a színekkel

Nadia híres a minták, régiségek, kortárs dizájn és – ami talán a legfontosabb – a színekhez való hozzáállásáról.

A merész és váratlan színekkel való játék egy koherens és harmonikus tér kialakítása érdekében Nadia stúdiójának védjegye. Ezért nem meglepő, hogy a színválasztás fontos eleme a megfelelő kanapé kiválasztásának: “Tapasztalatom szerint az embernek az intuíciójára kell hagyatkoznia, amikor a színekkel kísérletezik egy térben”.

Ha egy nagyméretű kanapét választottunk, amely uralja a szobát, azt javasolja, hogy válasszunk semleges színt, amely nem zavarja a teret. Ez lehetőséget ad arra, hogy a szoba más elemeivel – például a tapétával, a világítással, a szőnyegekkel és a kiegészítőkkel – játékosabban bánjunk. A semleges színnek azonban nem feltétlenül kell fehéret vagy szürkét jelentenie. “A fehér szín valójában elég harsány lehet egy térben” – magyarázza . “Kicsit feltűnő lehet. Minden a kanapé környezetétől függ. Egy váratlan szín is lehet semleges attól függően, hogy milyen beszélgetést folytat a szoba többi részével. A nyugalom pillanatának megteremtéséről van szó”.

Ez a nyugodt légkör akár egy minta formájában is megjelenhet. Nadia hangsúlyozza, hogy egyes minták, például egy fehér-fekete csík, kulcsfontosságúak a nyugalom pillanatának megteremtéséhez, amikor nyomatokkal és merész színekkel dolgozol. “Mindez elveszti jelentőségét, ha egyszer beleszerettél egy adott mintába. Az ízlésünk és az, hogy mit szeretünk, érzelmekben gyökerezik, irracionális – ahogy annak lennie kell – ez a szerelem! Ebben az esetben az ösztöneidet kell követned, nem pedig biztosra menni. Nagyon ritkán bánunk meg egy belső választást, ha az a szerelmen alapult”.

Ha egy nagyobb méretű, mintás bútordarabot választasz, Nadia hangsúlyozza, hogy fontos, hogy további, kontrasztos mintákat is beépíts a térbe. Egyetlen minta keménynek és uralkodónak tűnhet egy egyébként monokróm térben, míg más nyomatok lágyítják és kiegyensúlyozzák azt.

Nadia top tippjei

Kövesd az intuíciódat.
Nem véletlenül támad egy ötleted kezdetben – gondold végig, és nagy valószínűséggel nem fogod megbánni.

Az egyensúly a kulcs.
Döntsd el, hogy milyen kifejezést szeretnél a szobádnak – nyugalmat vagy kreativitást és inspirációt. Próbálj ki különböző dolgokat, hogy megtaláld a tökéletes egyensúlyt a nőies és a férfias között.

Mélységérzet.
Ne akard, hogy a tér lapos legyen. A színek, anyagok és textíliák kontrasztjával teremts mélységet.

Gondolkodj hosszú távon.
Nem baj, ha követed a trendeket, amelyeket szeretsz, de amikor egy nagyobb bútordarabba fektetsz be, győződj meg róla, hogy évekig élvezni fogod.

Legyen egy kis humorod.
A lakberendezésnek nem kell olyan komolynak lennie! Nem kell mindig biztosra menni – válassz olyan darabokat, amelyek örömet okoznak és nap mint nap mosolyra fakasztanak.

Fektess be egy “hosszú távú” kapcsolatba

Amikor egy új kanapéba való beruházásról van szó, Nadia hangsúlyozza a hosszú távú gondolkodás fontosságát és azt, hogy mind a te és a tér szubjektív igényeit egyaránt figyelembe kell venni. Ideális esetben olyan darabról van szó, amely hosszú éveken át – talán egész életed hátralévő részében – veled lesz. Ezért jó ötlet, ha mind az érzelmi, mind a gyakorlati szempontokat figyelembe vesszük: Vannak gyermekeid vagy háziállataid? Megszólítja az intuíciódat és a személyes ízlésedet? Hosszú távon tervezel otthonodban élni, vagy van rá esély, hogy te (és a kanapéd) belátható időn belül elköltöztök? Szerinted egy évtizedes együttélés után is szeretni fogod? ”

Az ízlésem időtálló, mert nem azzal dolgozom, ami éppen divatos. Az egyensúlyt keresem, függetlenül attól, hogy mások mit gondolnak és mit csinálnak, a cél, az elrendezés, az építészet, a bútorok és az anyagok átgondolása”.

Egyensúlyérzék

Végül, hogy megtaláld a tökéletes kanapét a teredhez, Nadia azt ajánlja, hogy fektess időt az egyensúly megteremtésére. A különböző anyagok hozzájárulhatnak egy tér hangulatához, ezért fontos, hogy a kanapé kiválasztásakor ezekre is gondoljunk. “Bármely helyiségben fontos, hogy a mélység és a kontraszt megteremtése érdekében beépítsük a tapintható elemeket” – magyarázza Nadia. “Akár a szín-, forma- vagy anyagválasztásról van szó, minden az egyensúly megteremtéséről szól. Rajtad múlik, hogy eldöntsd, mit szeretnél, hogy a tered valóban a tiéd legyen. Szeretnéd kinyitni az ajtót és nyugalmat érezni, vagy inkább inspirálódni szeretnél? Enged, hogy ez vezessen, miközben a tervezési döntéseket meghozod.”

Tetszett a cikk és kedvet kaptál, hogy újdonságot csempéssz az otthonodba?

A Home of Solinfoban kanapék és ferm Living termékek nagy választékát találhatod meg.

Forrás: fermliving.com