Újabb magyar designer a világhír kapujában
Szerző: Solinfo
Kategória: Egyéb
Bejegyzés dátuma: 2020.09.16

Horváth Zsuzsanna Illan névre keresztelt lámpáját a nagymúltú olasz lámpagyár, a Luceplan karolta fel, és már megnyerte a frankfurti Light + Building Best of díját is

Mesébe illő történet a magyar tervező, Horváth Zsuzsanna története, aki az Illan prototípusát már 2017-ben elkészítette. Az Illan gyártója egy véletlen folytán lett a Luceplan, akikkel Zsuzsa 2018 áprilisában, a Milánói Dizájn Hét keretein belül megrendezett SaloneSatellite-en találkozott, mely a kiállítás feltörekvő fiatal dizájnereknek fenntartott területe. Itt szeretett bele az Illan tervébe a cég vezetője, Patrizia Vicenzi illetve Fabio Russo, aki a kutatás-fejlesztésért felelős a Luceplannál.

„Nagyon nagy érdeklődéssel álltak hozzá a lámpához, jó észrevételekkel és szakértelemmel” – mesél az együttműködés kezdetéről Zsuzsanna. „A kiállítás után szerencsére meg is kerestek emailben, hogy hozzunk össze egy Skype-os megbeszélést, ahol bemutatom részletesebben a lámpát és a koncepciót. Szerintem minden tervező egy ilyen találkozásról és ilyen gyártóról álmodik, mint ők. Nagy szakmai tudással és technikai háttérrel rendelkeznek, megértik a tárgyad lényegét és ezt viszik tovább a termékfejlesztésben, hallgatva a tervező igényeire. Ugyanakkor bátran előállnak ötleteikkel és opciókkal, amikből aztán én, mint tervező választhatok. Az, hogy most velük dolgoztam, nem jelent semmilyen elkötelezettséget, kizárólagosságot, mondom ezt annak ellenére, hogy bármelyik új lámpámat szívesen látnám ismét az ő gyártásukban. De vannak új termékötleteim, nem mind lámpa, így egy részük biztosan máshoz kerül.”

Az Illan különlegessége megnyugtató mozgásában rejlik

A tervező szerint az Illan egy igazán egyedi, karakteres formájú, meleg fényű lámpa. Legkiemelkedőbb tulajdonságának megnyugtató mozgását tartja, ami felkelti a figyelmet és leköti szemlélőjét egy pillanatra a mindennapi élet sűrűjében, jelezve, hogy nem árt néha megállni és élvezni a pillanatot, mielőtt elillan.

A lámpa bemutatása óta elindult hódító útjára. Az Illan a Frankfurti Light + Building Best of díját már bezsebelte, és további díjakra nevezték még idén, például az angol Dezeen Awardsra, illetve a Magyar Formatervezési Díjra. Ezeknek eredménye októberben kerül nyilvánosságra.

Nem ritka, hogy Zsuzsanna visszajelzéseket kap viszonteladóktól és vásárlóktól, hova, kihez, milyen térbe került lámpája: „Az egyik első email ezügyben egy belga viszonteladótól jött, aki még 2017-ben szeretett bele Illanba és az első megrendelők között 2019 decemberében már meg is kapta showroomjába. Erről több szögből is kaptam fotót. De küldtek már nekem képet Instagramon keresztül is. Az Illan egy családi ház lépcsője fölött díszeleg. A vásárló egy korábbi kiállítás látogatója volt, ott ismerkedtünk meg. Nagyon jól esik a visszajelzés, és külön öröm, mikor egy régi érdeklődő jelez, hogy megkapta ő is a lámpáját. Alig várom, hogy magyar visszajelzéseket is kapjak! A lámpa hazai elsődleges forgalmazója a Solinfo, és a Wesselényi utcai showroomjukban már meg is tekinthető Illan.”

Zsuzsanna további tervei 2021-ben mutatkoznak be a Milánói Dizájn Héten

A tervező jelenleg saját ötletektől és inspirációktól vezérelve dolgozik, ami talán a könnyebb út bizonyos szempontból, de részt vesz pályázatokon is, melyek konkrét gyártótól jönnek konkrét terméket keresve: „Most éppen főleg fém termékeken dolgozom, ami engem is meglepett, mivel a fa és papír a kedvenc anyagaim, viszont ez lehetőséget ad arra, hogy új technológiákat ismerjek meg. Formák terén még mindig a minimalista geometrikus stílusban mozgok szívesen, lehetőleg egy kis nőies/organikus vonással. Technológiákat illetően a lézervágás dominál a prototípusok készítésénél. Ezzel most elárultam, hogy ismét lapra szerelhető, laposra csomagolható dolgokkal foglalkozom, de természetesen a végső termék esetében ez nem mindig a legcélravezetőbb technika, így a CNC és kémiai maratás (etching) is foglalkoztat” – mesél jelenlegi tervezői munkájáról.

És hogy kik inspirálják őt? Kiemeli Michael Anastassiades nevét, aki jelenleg nagyon elismert dizájner, de említi Joris Laarmant is, aki a magyar tervező szerint egészen elképesztően fantasztikus dolgokat csinál a jelenleg rendelkezésre álló, illetve a külön ezért kifejlesztett 3D nyomtatási technikák terén. Művészeti inspirációt pedig leginkább Olafur Eliasson és Jeppe Hein munkáiból merít. „Természetesen szuper tehetséges Aaltos évfolyamtársaim munkásságát is figyelemmel kísérem” – hangsúlyozza Zsuzsanna, és kiemeli a Studio Finna és Laura Väre munkáit. „Jövőre a már megtervezett termékeim prototípusainak előállításán dolgozom. Ezekből némelyik könnyebben, némelyik nehezebben kivitelezhető. Remélhetőleg a COVID nem áll utunkba és be tudom őket mutatni jövőre a Milánói Dizájn Héten. Jó lenne ismét olyan szerencsésnek lenni, mint 2018-ban és újra olyan gyártóra lelni ott, mint a Luceplan.”

A tervezőről:

Horváth Zsuzsanna építész-tervező, főként bútortervezéssel, kültéri installációk készítésével és épülettervezéssel foglalkozik. Több évig dolgozott Finnországban építészként, itt olyan projektek kivitelezésében vett részt, mint a Logomo koncertterem Turku városában. Később úgy döntött, hogy terméktervezést és belsőépítészetet tanul az Aalto Egyetemen, 2018-ban diplomázott. Azóta Dániában él, itt működteti saját építészeti és design stúdióját. Illan névre keresztelt lámpáját az olasz Luceplan gyártja, elsődleges magyarországi forgalmazója a Solinfo.

A lámpáról:

Technológiai innováció, az anyagokon végzett kutatómunka és a fenntarthatóság harmóniája testesül meg az Illan függőben. Az Illan légies, vibráló designja a levegő hullámzó mozgásának van kitéve, amely folyamatosan változtatja és meghatározza annak alakját és fényerejét.

A lámpa koncepciója a tervező szavaival

„A lámpa ötlete a különböző anyagokon lézervágással végzett kísérletezésből, modellezésből ered.

Ha geometrikusan vágott papír- és falapokat függesztünk fel, akkor a gravitációnak köszönhetően ezek teljesen új tulajdonságokat kapnak. Az Illan lámpát az áttetszőség, a hajlékonyság, a finom hullámzó mozgás jellemzi leginkább.

A vágás egyszerű, koncentrikus mintája a fát háromdimenziós szoborrá formálja, amelyre már egy finom fuvallat is hatást gyakorol. A lámpa meleg fénye a fa felületről harmonikus rezonanciában visszatükröződve kellemes, nyugtató érzetet kelt.

Az Illan a művészet és a design határvonalán tartja egyensúlyban a funkcionális minőséget, a szép megjelenést és azt az apró varázslatot, amelyre a mindennapokban szükségünk van.”

A projekt teljes mértékben a fenntarthatóság elvén alapul

A lámpa szerkezete FSC® (Forest Stewardship Council®) fából készül, amely olyan erdőkből származik, ahol etikus, felelősségteljes gazdálkodás zajlik a szigorú környezeti, társadalmi és gazdasági normáknak megfelelően. A fenntartható anyagok használata mellett a termék teljes fejlesztési folyamatát és életciklusát egy ökológiailag felelős megközelítés vezérli. Az alkotóelemek száma a minimumra csökkentett, a gyártási folyamatok pedig alacsony környezeti hatással zajlanak.

A fa szerkezet egy a lámpa méretétől függően 1-2,5 mm vastagságú lapból, koncentrikus körök kivágásával készül. A lámpa ezen részét laposan, fektetve szállítják. Végső formáját és volumenét az összeszerelés pillanatában nyeri el. A termék különböző részei könnyedén elkülöníthetőek egymástól a megfelelő szállítás érdekében. A nagy hatásfokú LED források és a fénytompító rendszerek használata az elektromos energia megtakarítását biztosítja. Előbbi tényezőknek köszönhetően garantált a kicsi és könnyű csomagolás, amely anyag- és szállítási költségeket is spórol.

További információk:

A tervező / www.zsuzsannahorvath.com

A gyártó / https://www.luceplan.com/

A magyarországi elsődleges forgalmazó / https://solinfo.hu/
Fotó: Gosztom Gergő