3 Days of Design: utazásunk a koppenhágai design fesztiválra
Szerző: Solinfo
Kategória: Események
Bejegyzés dátuma: 2024.06.21

Múlt héten a designvilág krémje Koppenhágában gyűlt össze a 3daysofdesign fesztiválra, így a mi home stylistjaink sem hiányozhattak. Három izgalmas és inspiráló napot töltöttek a különböző bemutatótermek, kiállítások és előadások felfedezésével, hogy a legújabb trendeket és innovációkat megoszthassák velünk.

Akár szakmabeli vagy, akár csak érdekel a design világa, ígérjük, inspirálónak találod majd az újdonságokat. Olvass tovább, hogy felfedezd a designvilág legújabb trendjeit home stylist csapatunk szemüvegén keresztül!

Neuroesztétika

Az egyik legérdekesebb trend, amivel találkoztunk, a neuroesztétika, amely azt vizsgálja, hogyan reagál az agyunk a szépségre. Az olyan elemek, mint az arányok, a szimmetria és az egyensúly, örömközpontokat aktiválnak az agyunkban, pozitív érzelmeket és a harmónia érzését váltva ki.

A Muuto, mint a neuroesztétika egyik úttörője a design területén, kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelynek moderátora Max Fraser, a Dezeen szerkesztőségi igazgatója volt. A panelbeszélgetés témája a designiparon belül egyre inkább kialakuló neuroesztétikai dialógus volt, amely érdekes szempontokat kínál az érzelmeinkre és viselkedésünkre pozitív hatást gyakorló terek kialakításához. 

Ezen kívül, a Muuto bemutatta új, Settle nevű kültéri ülőbútor-kollekcióját is, amelyet a norvég Anderssen & Voll duó tervezett. A koppenhágai háztetők között megbújó nyugodt kis udvar, amelyet a Muuto berendezett, tökéletes példaként szolgált arra, hogyan tud a természet és a természetes anyagok hatni a jóllétünkre. A Muuto udvara egy nyugodt kis oázis volt a fesztivál nyüzsgésében, ahol a látogatók megpihenhettek és kapcsolódhattak a természettel.

 

(Photos: Muuto)

Szabadtér & természet

A szabadtéri életmód és az ‘al fresco’ étkezés trendje továbbra is virágzik, amely tükrözi a jóllét és a szabadban eltöltött idő egyre növekvő fontosságát a városi életmódban. A legtöbb márka olyan tereket mutatott be, amelyekben harmonikusan keveredtek a beltéri és a kültéri elemek.

A Tom Dixon első kültéri bútorcsaládjából, a Groove-ból mutatott be egy kis előzetest, ami szuper izgalmas volt. A jövő tavasszal megjelenő kollekció a természetes anyagok szépségét és az innovatív designt hangsúlyozza, így tökéletesen alkalmas a kültéri életterek feldobására.

(Photo: 3daysofdesign)

Ha nincs kerted vagy teraszod, természetes anyagokkal behozhatod a külvilágot. A Vaarnii finn fenyőbútor-kollekciója, köztük a rétegelt lemezből készült, Ronan Bouroullec által tervezett új Maasto szék a tökéletes példa erre.

(Photo: 3daysofdesign)

A Mater “Alder” kollekciója, amelyet Patricia Urquiola tervezett, szintén nagyon izgalmas volt. Ez a kollekció biológiailag lebomló Matek™-et használ, amely kávé- vagy fahulladékból és cukornádból nyert, biológiailag lebomló műanyagból készül. Urquiola tervei ötvözik a fenntarthatóságot és a designt, bemutatva a környezetbarát anyagokban rejlő lehetőségeket.

(Photo: Mater)

Színek és printek: izgalmas együttműködések

A neuroesztétikával összhangban kijelenthetjük: az élénk színek és a játékos printek határozottan hangulatfokozó hatással bírnak. Idén az olyan együttműködések, mint a Tekla & Artek, a FRAMA x Toogood és az ASICS x HAY vibráló színeket és vidám mintákat hoztak.

A Tekla és az Artek cseresznyevirág-mintás ágyneműkollekciója, amelyet Aino Aalto finn tervező inspirált, különösen izgalmas volt. Ez az együttműködés tisztelgés Aino Aalto japán művészet iránti csodálata és egyedi “Kirsikankukka” (cseresznyevirág) mintája előtt, amely egyben a hagyományt és a kortárs designt is ötvözi.

(Photo by Ola Rindal, 2024)

A FRAMA és londoni Toogood a művészet, a design és az ételek metszéspontját kutatva állította össze COLLAGE című kiállítását a FRAMA tereiben. A kiállítás, amely a FRAMA Apotek 57 nevű éttermére is kiterjedt, arra invitálta a látogatókat, hogy szobrok között étkezzenek, és ezáltal közelről megtapasztalják a Toogood színes térbeli installációit. A Toogood a FRAMA St. Pauls Apothecary kollekcióját is újragondolta vibráló formákkal, hangsúlyozva a mindennapi rituálék szépségét. A kollaboráció a Toogood gyermekjátékai által inspirált, kézzel készített fatárgyakat, helyspecifikus bútorokat, kézzel festett egyenruhákat és egy kapszulakollekciót is tartalmazott, ami a fesztivál egyik fénypontjává tette.

(Photos: Toogood, FRAMA)

Az ASICS x HAY együttműködés az 1994-es, ikonikus Skyhand OG tornacipőt gondolta újra, az ASICS kényelmét a HAY esztétikájával ötvözve. Az eredmény egy klasszikus design friss változata lett, amely olyan feltűnő színekben kapható, mint a rózsaszín, a kék és a zöld. Ez a kollaboráció a funkcionalitás és a stílus kombinálásában rejlő lehetőségekre volt hivatott rávilagítani olyan tárgyak létrehozásával, amelyek egyszerre praktikusak és vizuálisan vonzóak.

(Photos: HAY)

Formák

A neuroesztétika is megerősíti azt, amit ösztönösen érzünk: a lekerekített, puha formákat jobban szeretjük, mint az éleseket. A kutatások azt mutatják, hogy a kerek ívek kellemes érzést keltenek, így természetes módon vonzódunk hozzájuk. 

Ez lehet a magyarázata a Tom Dixon új Fat & Plump kanapéi, székei és irodai székei iránti rajongásunknak is, amelyeknek lekerekített formáit nem tudtuk nem imádni.

(Photos: Tom Dixon)

Fény

A fény és a világítások különleges helyet foglalnak el a szívünkben, és a fesztivál nem okozott csalódást ezen a téren sem. A Vibia “Instantánea” című kiállítása arra invitálta a látogatókat, hogy a fényen keresztül értékeljék a múló pillanatok szépségét. A kiállítás bemutatta, hogyan formálja a fény az érzékelésünket és az érzelmeinket, a mindennapi jeleneteket letisztult és absztrakt formában megragadva.

(Photos: Vibia)

A Flos a Formafantasma stúdióval együttműködésben bemutatta a SuperWire-t, egy javításra tervezett moduláris LED-es világítási rendszert. Ez az innovatív rendszer a fenntarthatóságot és a fénnyel való érzelmi kapcsolatunkat hangsúlyozza ki. A tervezők, Andrea és Simone, többek között arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a fény hogyan lép túl funkcionális célján, intim és érzelmi élményeket teremtve a fény és az árnyék kölcsönhatásán keresztül.

(Photos: Formafantasma)

Függönyök 

Meglepő módon a függönyök idén nagy hangsúlyt kaptak. Az &Drape Ana Kraš művész által készített Frame Curtain kollekciójaában a grafikus keret teljesen átalakította a panelfügönyök jellegét. Meglepő volt, hogy ez az apró részlet milyen jelentős hatást

(Photos: &Drape)

Az ARNE AKSEL és az e-Types a tavalyi 3daysofdesign-on történt első találkozásukból inspirálódva olyan textilkollekciót hozott létre, amely merész grafikákat és színeket vegyített gondolatébresztő szavakkal, tökéletesen illeszkedve a fesztivál idei, “Merj álmodni” témájához. Együttműködésük célja az volt, hogy inspirálják és provokálják a kreativitást, arra ösztönözve a látogatókat, hogy vállalják a merész döntéseket és álmodjanak nagyot.

 

(Photo: 3daysofdesign)

Az Astrid svéd textilipari vállalat bemutatta gyönyörű, kiváló minőségű textileit, amelyek bármilyen tér hangulatát képesek átalakítani. Az időtálló anyagok beszerzése, tervezése és gyártása iránti elkötelezettségükkel hangsúlyozni kívánják a tartósság és a fenntarthatóság fontosságát a belsőépítészetben.

(Photos: 3daysofdesign)

Új kedvenceink

Az idei 3daysofdesign volt az eddigi legnagyobb, több mint 400 kiállítóval. Noha nehéz kedvenceket választani, a Helle Mardahl Studio, Natalia Criado és a Kristina Dam Studio számunkra kiemelkedő volt.

Helle Mardahl gazdagon színezett üvegei a művészet és a funkcionalitás bámulatos keverékei. A The Grand Suite című kiállítása varázslatos élményt nyújtott, a színek és a fény összjátékát mutatva be. A Helle Mardahl Studio erős színeivel álomszerű univerzumot teremtett, arra invitálva a látogatókat, hogy elmerüljenek ebben a mesés világban.

(Photos: 3daysofdesign)

Natalia Criado “Joyas en Casa” (drágakövek otthon) névre keresztelt étkészlet-kollekciójában rendkívül izgalmas, ahogy a mindennapi tárgyakba beleviszi a szobrászatot. A díszítésként alkalmazott kövek ékszer-szerűséget kölcsönöznek a kanalaknak, villáknak, késeknek és csészéknek, és Natalia Criado ékszertervező hátterét tükrözik.

(Photos: Natalia Criado)

A Kristina Dam Studio “Journeys” névre keresztelt kollekciója a szobrászi minimalizmust testesítette meg, egyesítve a kézműves kivitelezést a kifinomult esztétikával. Az acél megjelenése egyszerre hozza a szépséget és az erőt, és biztosítja a tartós minőséget. A kollekcióban megmutatkozik a Kristina Dam Studio szenvedélye a vizuálisan vonzó, de ugyanakkor funkcionális tárgyak iránt, amelyek bármely teret feldobnak.

(Photos: 3daysofdesign)

Összefoglalva

Három fantasztikusan inspiráló napot töltöttünk Koppenhágában, ahol a neuroesztétikától a kültéri bútorokig, az élénk színektől az innovatív világítástechnikai megoldásokig minden megtalálható volt. Reméljük, hogy a fesztiválon tett utazásunk ízelítőt adott a legújabb trendekből, és ugyanolyan lelkesedést váltott ki belőled a design világa iránt, mint belőlünk.