„A Roche Bobois bútorokhoz a Kata Szegedi ruhákhoz hasonlóan kíváncsi és nyitott szemlélet szükséges.” Interjú Szegedi Kata divattervezővel
Szerző: Solinfo
Kategória: Események
Bejegyzés dátuma: 2023.11.15

A Roche Bobois impozáns budapesti showroomja november 9-én egy különleges egyestés eseménynek, design és divat közös ünnepének adott helyszínt. Kata Szegedi SS24 kollekciójának darabjai az ikonikus francia brand kiállítótereiben kaptak új értelmezési keretet. Hol drámaian, hol hétköznapian, hol humorosan léptek interakcióba a karakteres bútorokkal. A két márka szellemiségében bár sok a hasonlóság, ez a találkozás mindkettőjüknek új árnyalatokat adott.

Szegedi Kata divat és design kapcsolatáról, az installációkról és az eseményen rendezett kerekasztal beszélgetésről mesélt.

A Roche Bobois-ban megrendezett divat és design esten a Szegedi Kata ruhák tárgy-és szoborszerű installáció formájában jelentek meg a térben, izgalmas szinergiát teremtve az enteriőrrel és a bútorokkal. Mikor kezdted el divattervezőként kitágítani a műfaji kereteket?
Már egészen a kezdetektől. Tervezőtársammal, Benus Danival mindketten az Képző és Iparművészeti Szakközépiskolába jártunk, ahol mindenféle művészeti ág jelen volt. Többek között festőművészekkel, szobrászokkal és keramikusokkal tanultunk együtt. Számomra ezért sose volt kérdés, hogy nyitottabban kezeljem a műfaji határokat. Divat és design szerintem nincs egymás nélkül. A divat maga is design, még ha sokszor külön is kezelik.

 A kerekasztal beszélgetésen említetted, hogy tervezőként hasonlóan látod a Kata Szegedi és a Roche Bobois brand szellemiségét. Ki tudsz emelni pár konkrétumot? Miben tudsz azonosulni a Roche Bobois-szal?
Mindkettőt bátor formavilág és anyaghasználat jellemzi. Gyakoriak például a fényes, fémes felületek, és a dinamikus vonalvezetés, ezért is működnek nagyon jól együtt. A Roche Bobois és a Kata Szegedi is előremutató, modern szemléletmódot képvisel. Azt gondolom, hogy bár ez sok mindenkinek tetszik, nem mindenkinek való. Ezekhez a tárgyakhoz és ruhákhoz kell egy kíváncsi és nyitott szemlélet.

Van kedvenc Roche Bobois bútorod?
Az áttetsző AVA szék az egyik legnagyobb kedvencem, amit a ruháink installálása során is többször használtunk.

Hogyan terveztétek meg az installációkat?
Fontos célom volt, hogy ne vegyük el a figyelmet teljesen a bútorokról, nagyjából 50-50 százalékos egyensúlyra törekedtünk. A ruháinkat pedig úgy szelektáltuk, hogy a lehető legjobban működjenek az enteriőrrel és a tárgyakkal. Nem akartuk átrendezni a showroomot, csak megnézni, hogyan élnek ezek a ruhák a térben. Az installációk nagy részét előre megterveztük, de voltak olyan intuitív kapcsolódások, amik a helyszínen alakultak ruha és bútor között.

Melyik installációk állnak hozzád a legközelebb, ahol a leginkább megvalósult szerinted divat és design összefonódása?
A showroom annak a része, ahol a kerekasztal beszélgetés zajlott szerintem nagyon jól átadta, hogy tulajdonképpen mit is szeretnénk ebből az egészből kihozni. A BUBBLE kanapéra fektetett farmerkabátunk és szoknyánk, a 2024 tavasz nyári kollekciónk fő darabjai, és a fellógatott Roads farmerek az organikus vonalvezetésű lámpák mellett. De nagyon szerettem a tükörhatású nadrágjaink és az előbb említett, áttetsző AVA székek összhangját is.

A kerekasztal beszélgetés során újabb kreatív szakmákat, művészeti ágakat vontál be a diskurzusba, név szerint Nemes Márton képzőművészt és Pejkó Gergő divatfotóst. Miért őket választottad ehhez a témához és alkalomhoz?
Nekem ők a mindennapi életem fontos részei, nemcsak szakmai szempontból de barátokként is.

Gergővel többször dolgoztunk már együtt, és az egyik közös munkánk nagyon jó reflektál ezekre a mostani installációkra. Három éve, a Covid alatt nem modelleken, hanem enteriőrökben, bútorokon fotóztuk be az akkori kollekciót. A ruháinkat mi Object of Desire-ként, inkább szobrokként, objektekként defináljuk, ezért is érdekes szerintem, amikor nem embereken mutatjuk be őket. Ez a fotózás a mostani a installációk előképe volt.

Nemes Marci munkássága közben egy állandó inspiráció számunkra Benus Danival, nagyon egyfelé mutat az ízlésünk. A műhelyünkbe is vannak tőle alkotások, ezekre nagy szeretettel tekintek, gyermeki lelkesedéssel nézem őket nap mint nap. Mindig mást adnak, ha éppen alkotunk, ha éppen vendéget fogadunk, szomorúak vagy vidámak vagyunk. Sokáig gondolkodtam azon, hogy hazavigyem-e őket, de aztán mindig arra jutok, hogy úgyis annyi időt töltünk Danival a műhelyben, és annyira sokat adnak a hangulatunkhoz és a tervezési folyamatainkhoz, hogy végül mindig maradnak.

Azért választottam Marcit és Gergőt a beszélgetéshez, mert azt gondoltam, hogy olyan izgalmas dolgokat fognak mondani, ami mindenki számára inspiráló lesz. Nem is csalódtam. Szívesen beszélgettem volna még hosszabban a srácokkal, és örülök, hogy a közönség is kíváncsian és nyitottan hallgatta őket. Azt gondolom több hasonló jellegű eseményre lenne szükség Magyarországon, ahol a divat fogalmát tágabban értelmezzük.