A Váci hitéleti központ világítástervezése: Egyedülálló kihívások és megoldások
Szerző: Solinfo
Kategória: Inspiráció
Bejegyzés dátuma: 2023.06.05

Váci hitéleti központ világítástervezési folyamtát mutatjuk be, melyben egy kápolna és egy egyházi rendezvényközpont találkozik egy épületben. Tarjányi Péter világítástervezőnk mondja el véleményét és szakmai tapasztalatait a projekt kihívásairól, speciális kérésekről és a megoldásokról, amelyek lehetővé tették a rejtett világítás és a TV-s közvetítések megvalósítását

Mi volt a projekt különlegessége, amikor a Váci hitéleti központ világítástervezéséhez hozzákezdtél?
A projekt különlegessége az volt, hogy egy kápolna és egy egyházi rendezvényközpont együttesét kellett megterveznünk. Ez azt jelentette, hogy az épületnek képesnek kellett lennie mindenféle egyházi és nem egyházi rendezvény megvalósítására. Ez egy olyan sokoldalú feladat volt, amely különleges megközelítést igényelt a világítástervezés szempontjából.

Milyen kérések érkeztek a megrendelőtől? Voltak-e speciális igények?
A megrendelő speciális kérése az volt, hogy a kápolnában ne legyenek látható lámpatestek, így a teljes világítást indirekt módon kellett megoldanunk. Ez kihívást jelentett számunkra, hiszen a lámpák rejtve kellett, hogy maradjanak, miközben megfelelő fényerőt biztosítunk a kápolnában. Emellett a térnek alkalmasnak kellett lennie TV-s közvetítésekre is, ezért számos kritériumnak kellett megfelelnünk a világítástervezés során.

Milyen nehézségekkel szembesültél a projekt során?
Számtalan egyeztetést és méretezést igényelt, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldásokat. A legnagyobb kihívás az volt, hogy a kápolnában rejtve maradjanak a lámpák, és csak indirekt világítást használjunk. Ehhez egy olyan lámpát kellett találnunk, amely elfér a szűk helyen, ugyanakkor képes erős fényt biztosítani a tetőre irányítva, hogy megfelelő világítást nyújtson a kápolnában. A sínes XAL lámpa végül ideális választásnak bizonyult.
Emellett TV-s közvetítéshez kapcsolódó kihívások is adódtak. A szószéket, az oltárt és az előadó pulpitust kiemelten kellett megvilágítanunk, hogy láthatóak legyenek a képernyőn. Ez további komplexitást és kreativitást követelt tőlünk a megfelelő megoldás megtalálásához.

Milyen eredményeket értetek el a Váci hitéleti központ világítástervezése során?
Nagyon büszkék vagyunk a projektre. Sikerült megvalósítanunk a kápolna rejtett világítását, ami egyedi és hangulatos atmoszférát teremt. A sínes XAL lámpa tökéletesen megfelelt a megrendelői igényeknek.  A projekt során elértük a megrendelő kívánságait, és egy olyan világítási rendszert hoztunk létre, amely lehetővé teszi a sokféle rendezvény sikeres megvalósítását a Váci hitéleti központban.

Ismerd meg közelebbről a helyszínt egy drónnal készült videó segítségével.

Ha cikkünk felkeltette érdeklődésedet, és kérdésed van világítástervezéssel kapcsolatban, vedd fel a kapcsolatot szakembereinkkel az info@solinfo.hu e-mail címen.