Olasz design új köntösben – Cappellini különlegességek
Szerző: Solinfo
Kategória: Szelekció
Bejegyzés dátuma: 2019.01.29

Az ikonikus olasz design márkák között is kiemelkedő helyet foglal el az 1946-ban családi vállalkozásként indított Cappellini. Az alapító, Enrico Cappellini fia, Giulio Cappellini egy vérbeli kreatív innovátor, aki a 70-es évektől kezdődően szolgál a márka kreatív igazgatójaként és arcaként. Irányítása alatt a Cappellini Európa egyik legelismertebb bútorbrandjévé nőtte ki magát, miközben rengeteg mára jól ismert designer karrierjét indította be. Válogatásunkban megismerhetsz néhányat a Cappellini ikonikus darabjaiból, melyek egyedülálló módon ötvözik a kreativitást a legmagasabb szintű technikai felkészültséggel.

A japán Shiro Kuramata által tervezett Revolving Cabinet remekül demonstrálja a Cappellini brand innovatív szellemiségét. A Memphis csoport tagjaként elhíresült Kuramata egy olyan tárolót tervezett a márka számára, ami 20 különálló, egységméretű modulból áll, melyek szabadon forgathatóak egy központi tengely körül. A Revolving Cabinet ezáltal egy folyamatosan mozgásban lévő, dinamikus darab, melynek formáját a tulajdonos és a tervező közti, évtizedeken átívelő párbeszéd határozza meg.

A tradicionális kézművesség és a modern gyártástechnológia összekapcsolása gyakran visszatérő motívum a Cappellini kollekcióiban. A 2016-ban bemutatott Embroidery Chair esetében a klasszikus keresztöltéses hímzés tradíciója találkozik a márka legfejlettebb dekoratív textiltechnológiájával, melynek eredménye egy lélegzetelállítóan egyedi és karakteres lounge szék. A Johan Lindstén által tervezett kőrisfa szék motívumai a négy évszakot idézik meg, egyedi hímzett grafikákkal és színezetekkel.

A Cappellini brandre a kezdetektől fogva jellemző a magas szintű vizuális érzékenység és a folyamatos kísérletezés. A márka előszeretettel dolgozik fiatal, innovatív szemléletű designerekkel, akik számára egy olyan hátteret biztosít, ami garantálja, hogy a formabontó tervezés kompromisszummentes megvalósítással párosul. Ebbe a sorba tartozik a brit Tom Dixon is, akinek az 1991-ben tervezett ’S’ széke a mai napig része a Cappellini állandó kollekciójának. A sajátos vonalvezetésű szék kitűnik kategóriájából, és egyaránt jól működik egy tágas otthon kiemelt darabjaként, vagy egy irodai lounge izgalmas megjelenésű ülőbútoraként.

A geometrikus építkezésű Gong lerakóasztal a márka egyik klasszikus darabja, mely a letisztult formavilágot izgalmas színekkel és felületekkel kombinálja. A Giulio Cappellini által tervezett Gong több opcióban is elérhető a matt színektől a csillogó fémes borításokig. A tavalyi évben egy Terrazzo-jellegű toppal is bővült a család, mely remekül passzol egy kifinomultan bohém enteriőrbe.

A japán Oki Sato által vezetett Nendo régóta jó kapcsolatot ápol a márkával. Közös munkájuk eredményeként olyan tárgyak láttak napvilágot, mint a Peg kollekció, az Island Table, vagy a jelenleg is taglalt Drop könyvespolc család. Ez utóbbi darab esetében előtérbe kerül az a fajta játékosság, amely a két márka közti együttműködés egyik meghatározó pontja. A sajátos formájú könyvespolc olyan érzést kelt, mintha legfelső modulja bármikor kibillenhetne kényes egyensúlyi helyzetéből. Strukturális kialakításából adódóan a Drop természetesen teljesen stabil, szokatlan formája viszont remekül körbejárja a design különleges hatásmechanizmusait.

Ha már játékosságról beszélünk, semmiképp nem hagyhatjuk ki a Fabio Novembre fejéből kipattant Adaptation kollekciót. A családba tartozó szófa és fotel a modern idők bizonytalanságából merít inspirációt, és rámutat arra, hogy az egyensúly és a nyugalom egészen szokatlan formákat is tud ölteni. Az Adaptation egyik oldala egy klasszikus, fémlábakon álló kanapé, a másik pedig egy mélyfekvésű, robusztusabb szófa. A csapott vonalú háttámla erősíti az aszimmetrikus, lejtő vizualitást, a teljesen vízszintes ülőrész pedig garantálja a kényelmet és a funkcionalitást. Mindezzel együtt az Adaptation igazán jó beszélgetésindító, hiszen biztosan senki nem tud szó nélkül elmenni mellette.

Ha szeretnél még többet megtudni a márkáról, olvasd el a Cappellini brand sztorinkat a VITRIN weblapján. Ha felkeltette az érdeklődésed valamelyik termék a szelekcióból, keresd értékesítőinket a Wesselényi utca 6. szám alatt, akik minden további információt rendelkezésedre bocsátanak!