Solinfo Szelekció — európai álomkonyhák
Szerző: Solinfo
Kategória: InspirációSzelekció
Bejegyzés dátuma: 2022.04.11

Egy unikális konyhaszelekció korszakalkotó dizájnszemléletekkel

Kerülj közelebb a két dizájnóriás – a Vipp és a Dada – ikonikus darabjaihoz és ismerd meg a gyártók történetét, filozófiáját.

VIPP & DADA

Az időtlen dizájn mindkét márkára jellemző: egyik az olasz, másik a skandináv minimalizmus formanyelvezetén keresztül valósítja ezt meg moduláris rendszerek keretein belül.

A konyhák esetében több modell, ezáltal több dizájn közül választhatunk, anyaghasználat tekintetében pedig rendkívül széles a skála. Óriási elemválasztékuknak, illetve a Vipp építőelem-megközelítésének is köszönhetően nagy szabadságod lehet a tervezés során.

A különböző dizájnfilozófiákból származó folyamatos innovációéhségnek köszönhetően kizárólag olyan komponensekkel találkozhatunk a konyharendszerekben, amik funkcionalitásukat, formatervezésüket és anyaghasználatukat tekintve kiemelkednek nem csak a magyar, de a globális piacon is, megreformálva ezzel a konyhadesign kultúráját.

A forma követi a funkciót

A Vipp konyhák története és dizájnfilozófiája egészen a dán márka kezdetéig nyúl vissza. A Vipp-történet 1939-ben indul, amikor egy fiatal fémmunkás, Holger Nielsen egy erős, pedállal vezérelhető kukát készít felesége, Marie szalonjába. Nem véletlen a névválasztás sem, hiszen a „vippe” jelentése dánul „dönteni”, ami a szemetesfedél mozgását írja le. A következő 50 évben ez a korszakalkotó termék a dán egészségügyi intézmények állandó tárgyává válik. A kezdetek óta családi tulajdonban lévő brand mára az ipari formatervezés széles portfóliójával rendelkezik, amelyet a pedálos kuka funkcionális filozófiájából fejlesztettek ki. 

Ennek fényében elmondhatjuk, hogy 1939 óta minden Vipp termék ugyanabból az ötletből született: hosszú élettartamú eszközök gyártása a mindennapi élethez. A Vipp miután bővítette a termékcsaládot, más, nagyobb projektekre is szeretett volna vállalkozni, így jött létre a Vipp V1 és V2 konyha – amik jelenleg elérhetőek Home of Solinfo üzletünkben.

Egy konyha, ami passzol a Vipp kukához: a V1 konyha

A konyhát olyan időtálló tervezés jellemzi, ami nem a gyorsan változó trendekhez igazodik, hanem egy alaposan átgondolt szisztémára épül. Nincs kompromisszum az anyaghasználatban, nincsenek felesleges extrák. Csak funkció.

Egy moduláris rendszer a testreszabhatóságért

A Vipp konyha egy olyan moduláris koncepció, amelynek egységeire építőelemekként tekintünk. Négyféle modul létezik; sziget, sziget ülőhellyel, fal és magas modulok. A konyha sokoldalúságát és testreszabhatóságát tükrözi, hogy mindegyik modul előre kiválasztott elemekkel építhető fel, különböző igényeknek megfelelően. 

Új anyagszemlélet, jól ismert építőelem-megközelítés

A 2021-es Vipp V2 egy új moduláris konyharendszer, ahol a sötét tölgy és a jura márvány olyan dizájnnyelvet alkot, amely a dán gyökerektől egészen Japánig vezet el minket egy egyszerű és kifinomult esztétikai idiómán keresztül. A modularitást is viszontláthatjuk a V2 konyhában, így ugyanúgy összeállíthatjuk saját verziónkat az előre kiválasztott elemekből.

A Vipp kedvenc anyaga: extrudált alumínium

A lekerekített alumínium profilok bordázott részletei diszkrét és integrált fiók- és szekrényfogantyúként szolgálnak, míg ismétlődő belső szerelvényeket is találhatunk, mint például a lágyan öntött szilikon evőeszköz-elválasztó. Az eloxált alumínium szekrényajtók a finomított homlokzatukkal játékos és kifinomult megjelenést kölcsönöznek a V2 konyhának, a bordázott üveggel pedig transzparenciát is adtak a funkcionális konyharendszer koncepciójához.

Az időtlen design innovációi

Az ikonikus olasz márka konyhaszelekciójában az európai design találkozik a kifogástalan anyaghasználattal – a legelső daraboktól kezdve. A márka — mely 1987 óta része a Molteni csoportnak — már több, mint 80 éve megkerülhetetlen az európai konyhatervezésben. Konyhabútoraik és megoldásaik nem csupán eleganciát sugároznak, de a legmagasabb minőségi és technikai elvárások szerint készülnek.

A Dada 1979-ben csatlakozott a Luigi Molteni által vezetett Molteni Grouphoz, és már 1987-ben a világ egyik legnagyobb design díját, a Compasso d’Oro elismerést kapta meg a Kairos stúdió által tervezett Futura konyháért. A Futura legfőbb jellemzője a fali egységek, melyek máig a Dada leginnovatívabb termékei közé tartoznak. A kilencvenes években Luca Meda egy igazán innovatív konyhát tervezett, ami Bancónak lett elnevezve és ez volt az első függesztett konyha. 2008-ban újabb mérföldkőhöz értek: a Dada és az Armani Casa partneri megállapodást kötött, később az Armani/Dada brand hamar a high-end konyhák világának vezető gyártójává vált.

A Dada a minőségi olasz design megjelenése az otthon szívében, a konyhában, olyan neves szakértők által megálmodva, mint Vincent Van Duysen, Dante Bonuccelli vagy Nicola Gallizia – ennek köszönhetően került be két konyhájuk is a szelekcióba: a VVD és a Prime.

Olasz kifinomultság, lélegzetelállító anyaghasználat

Vincent Van Duysen modern és szofisztikált stílusban értelmezi újra a süllyesztett fogantyúrészletet, illetve a karcsú oldal- és végegységek kontrasztját. A munkalapok linearitását kő mosogatótálakkal szakítja meg.

A váltakozó textúrák, valamint a szilárd anyagok és üres terek összjátéka dinamikus és egyszerre kifinomult konyharendszert eredményez. A szépen megtervezett, kihúzható tálcák és a nyitott polcrendszerek teszik teljessé a projektet – ráadásul az alumínium teherhordó szerkezet lehetővé teszi a kompozíciók teljes felfüggesztését a padlóról.

Korszakalkotó technológiai megoldások

Az innovációt olyan technológiai részleteknek tulajdonítjuk, mint a beépített LED szalagvilágítás, az ajtókilincset diszkréten formáló alumíniumprofil – javítva a kilincs markolatát -, és az innovatív forgópánt, amely lehetővé teszi az ajtó 180°-os nyitását, több teret adva így az adott enteriőrnek. A konyha új építészeti megjelenést is kapott a Bright falelemeknek köszönhetően, átlátszó üvegajtókkal és lágyan záródó mikropántokkal.

Különféle kompozíciók széles választékában, a legkifinomultabb esztétikai igényeknek megfelelve

A Prime-ot úgy tervezték, hogy kifejezze a süllyesztett nyílásokkal rendelkező konyhában rejlő lehetőségeket. A bemélyedések lágyan végigfutnak a munkalapok szélességében és/vagy hosszában, majd az oldalsó panelekben végződnek – ezzel egy alternatív megoldást nyújtva, illetve bőséges lehetőséget kínálva a személyre szabásra.

A projekt egy új üvegszekrényt is bemutat a falelemekhez és Flair oszlopokhoz párosítva: mindkettő rejtett LED-profilokkal világítja meg az egységek oldalát, illetve az új, kúpos alumínium polcokkal rendelkező Wing rendszert. A Prime snack bár teszi teljessé a kompozíciót, titán és ón alumínium vázakkal, illetve sötét diófából készült felső asztalrésszel, amelyet Francesco Meda – aki a Molteni&C teljes Woody ülőgarnitúráját tervezte – Woody székekkel egészít ki.

Ismerd meg testközelből is a konyhaszelekciót!

A Vipp konyhákat cégcsoportunk legújabb showroomjában, a Home of Solinfóban is megnézheted – üzletünk minden eddiginél nagyobb területen, 400 négyzetméteren hozza el a skandináv formatervezés legjavát.

Az olasz klasszikus és kortárs konyharendszereket a Wesselényi utcai Molteni Flagship Store-ban tekintheted meg.

Kövess minket Facebookon és Instagramon is, hogy elsőként értesülhess a márkák és a Solinfo újdonságairól!

Ha felkeltette az érdeklődésed valamelyik konyharendszer, keress minket e-mailben vagy telefonon több információért!