Budai panorámás, társasházi lakás

Referencia bemutatása

Helyszín: Budapest
Tervező: Fónagy Dóra
Világítástervező: Tarjányi Péter, Pető Krisztián
fotók: Gosztom Gergő
év: 2019

A 12. kerületi kétszintes társasházi lakás csodás panorámával rendelkezik, kitűnő adottságai lehetővé tették az alsó tér közvetlen kertkapcsolatát. A tervező, Fónagy Dóra építész, designer elmondta, hogy tervezői munkájának kiemelkedő design feladata az volt, hogy a hely nyugalmát, a természettel való kapcsolatát megőrizze. Legmeghatározóbb építészeti, átalakítási feladat pedig az, hogy ezeket a nagyvonalú nyitásokat úgy tudja megoldani, hogy a közösségi terek – a nappali és a konyha – a terasz felé integrálva egyben lehessen. A visszafogottság, a természet tisztelete, a zöld és a természet élményének befogadása fontos szempont volt a tervezés során. A kifinomult színek, otthonos anyagok, a lakás egészészén végigfutó fapadló és a formák mind-mind a hely nyugalmát őrzik. Dóra a fények segítségével tudta a konyha, étkező és nappali kapcsolatát egy tágas tér formájában megvalósítani. A flexibilis tér világítását a Solinfo világítástechnikai rendszerével követtük le.
A tervező a természetben lévő színekkel dolgozott. A lakás meghatározó színe a kék. A természetben 3 szín van. A neutrális szín, a föld szín számunkra az alap. Ez a fa színe, és ez padló színében jelenik meg. A zöld, a közvetlen kertből érkezik. Harmadik szín pedig a kék, mely a lakás színes elemeiben fellelhető. A nappaliban megjelenő színek semlegesen szinte belesimulnak a környezetükbe. Vannak hangsúlyos elemek, pl. a könyvespolc, az étkezőasztal, ezektől válik stabilabbá a tér. Az egész konyhasziget a fal színét kapta azért, hogy a középen lévő elemek ne blokkolják le a teret, szabad utat engedve a fénynek, amit tökéletesen kiegészít a Solinfo tudatos világítási rendszere. Nem túl nagy a belmagasság, ezáltal a tervező a lámpákat jellemzően nem lógatta a térbe.

Az alsó terek szemlélete finoman megerősödik a hálószobában, ami egy elegáns nagy terasszal rendelkezik a panoráma felé. Az egész szoba ennek a befogadásáról szól. Egybenyitható, de kicsit szeparált is a fürdőszobától. Az ágy melletti olvasólámpákat a designer fentről lógatta be. A világítótestek olyanok, mint a szoba ékszerei, vagyis a gondosan kiválasztott kiegészítői.

A gyerekszobában gyönyörűen érzékelhető a tematikus térbe illeszkedő, mennyezetről lelógatott 4 tölcsérből álló színes lámpa. A tervezés során nagy szerencse, hogy nem kellett alkalmazkodni a hozott bútorokhoz, berendezési tárgyakhoz, így a bútorok 80 százaléka a Vitrin/Solinfo kollekciójából érkezett.  Példaértékű lehetőség, hogy az ide választott összes bútor a design koncepció stratégiailag fontos eleme. Ritka, hogy ilyen lehetőséget kapunk munkáink során, így minden egy irányba mutathat.

A projektet a VITRIN-nel szoros együttműködésben valósítottuk meg.  Munkánk ezúttal sem csak a fényekre terjedt ki, hanem a bútorok, szőnyegek kiválasztásában is szakértői segítséget nyújtottunk.

Vitra

ülőbútorok, asztalok

Molteni

fotel

Viccarbe

dohányzóasztal

Living Divani

ágy, polc

HAY

szőnyeg

Muuto

tükör

Menu

növénytartók

Wever

lámpatestek

Iled

lámpatestek

Foscarini

lámpatestek

Vibia

lámpatestek

Astro

lámpatestek

TAL

lámpatestek

Flos

lámpatestek

Wever & Ducre

lámpatestek

Studio Italia

lámpatestek

Marset

lámpatestek

Linealight

lámpatestek