A Vipp design sztori — 2. rész: a V1 & V2 konyha
Szerző: Solinfo
Kategória: Design SztorikEgyéb
Bejegyzés dátuma: 2022.01.21

A Vipp design sztori előző részében bemutattuk, hogyan jutott el a Vipp márka egy korszakalkotó formatervezéstől a MoMa-ig, most pedig azt is megtudhatod, miért fontos ez a Solinfo életében, és miért kerültek be a Vipp V1 és V2 moduláris konyharendszerei a Home of Solinfo termékportfóliójába. 

Ahogyan meséltük előző blogposztunkban, a márka a 2000-es évek végére szemléletmódváltáson és növekedésen ment keresztül: Morten Bo Jensent kinevezték vezető tervezőnek, a konyhai és fürdőszobai termékek portfólióját bővítették, az új generáció pedig adaptálta, és mindenek elé helyezte a Holger-féle funkcionalitást a belsőépítészetben és formatervezésben. A folyamatos siker és szakmai elismerések után a kérdés már csak az volt, hogy az új dizájnfilozófiával meddig szeretnének eljutni.

Egy konyha, ami passzol a Vipp kukához: a Vipp V1 konyha

1939 óta minden Vipp termék ugyanabból az ötletből született: hosszú élettartamú eszközök gyártása a mindennapi élethez. A Vipp miután bővítette a termékcsaládot, más, nagyobb projektekre is szeretett volna vállalkozni, így jött létre a Vipp V1 konyha – ami jelenleg elérhető Home of Solinfo üzletünkben.

A Vipp konyha egy olyan moduláris koncepció, amelynek egységeire építőelemekként tekintünk. Négyféle modul létezik; sziget, sziget ülőhellyel, fal és magas modulok. A konyha sokoldalúságát és testreszabhatóságát tükrözi, hogy mindegyik modul előre kiválasztott elemekkel építhető fel, különböző igényeknek megfelelően. 

A konyhát olyan időtálló tervezés jellemzi, ami nem a gyorsan változó trendekhez igazodik, hanem egy alaposan átgondolt szisztémára épül. Nincs kompromisszum az anyaghasználatban, nincsenek felesleges extrák. Csak funkció.

 

Az első koncepció üzlettől a Vipp Home-ig

Az első konyharendszer megtervezése után a márka sorra nyitotta meg üzleteit, és a konyharendszernél is nagyobb álmokat valósított meg. 2011-ben megnyitották első concept store-jukat, majd 2014-ben már egy saját tervezésű, ötcsillagos kempinget és menedéket mutattak be azoknak, akik elszakadnának a városi nyüzsgéstől. 

A Vipp Hotel projekt is a 2010-es évek elején kezdődött, aminek keretein belül olyan egyedi szobákat, lakásokat és loftokat találhatunk különböző címeken, amiket akár ki is bérelhetünk. A Vipp Hotel ikonikus, második hotelszobája 2017-ben készült el: ez a Vipp Loft, ami egy 400 m2-es dizájn élményt nyújt a Vipp iroda tetején, a koppenhágai kikötő közelében. 

2019-ben — amellett, hogy elkészült a teljes bútorkollekciójuk — a Vipp Chimney House-t is megépítették. A tornyos kéményéről elnevezett Vipp Chimney House egy 1902-ben épült régi dán vízszivattyútelep rekonstrukciójának eredménye, ami egyben a hely nemzeti történelmét is őrzi.

Az új évtizedben Ny Østergade-i üzletüket és bemutatótermüket hónapokig tartó átalakítás után újra megnyitották Vipp Home néven.

 

A legújabb konyharendszer: a Vipp V2 konyha

2021-ben egy újabb moduláris konyharendszert mutatott be a márka: a Vipp V2 konyhát, ami szintén elérhető a Home of Solinfo üzletünkben.

A tervezés eredménye egy új konyhai rendszer, ahol a sötét tölgy és a jura márvány olyan dizájnnyelvet alkot, amely a dán gyökerektől egészen Japánig vezet el minket egy egyszerű és kifinomult esztétikai idiómán keresztül. A V1-ből ismert modularitást és építőelem-megközelítést is viszontláthatjuk a V2 konyhában, így ugyanúgy összeállíthatjuk saját verziónkat az előre kiválasztott elemekből. 

Míg a kő és a tölgy egy új anyagszemléletet jelöl, a V2-ben is visszaköszön a Vipp kedvenc anyaga, az extrudált alumínium. A lekerekített alumínium profilok bordázott részletei diszkrét és integrált fiók- és szekrényfogantyúként szolgálnak, míg ismétlődő belső szerelvényeket is találhatunk, mint például a lágyan öntött szilikon evőeszköz-elválasztó.

Az eloxált alumínium szekrényajtók a finomított homlokzatukkal játékos és kifinomult megjelenést kölcsönöznek a V2 konyhának, a bordázott üveggel pedig transzparenciát is adtak a funkcionális konyharendszer koncepciójához. 

A Vipp V1 és V2 konyharendszerekkel élőben is megismerkedhetsz a Home of Solinfo üzletünkben a 1075 Rumbach Sebestyén utca 19. szám alatt!