Solinfo Advent City Guide – 23. Velence-Treviso
Szerző: Solinfo
Kategória: Christmas Guide
Bejegyzés dátuma: 2019.12.23

Adventi kalandozásra csábítunk decemberben. Mi így várjuk a Karácsonyt, és ezzel kedveskedünk azoknak, akiket a design világa ugyanúgy elvarázsol, mint ahogy minket. Kiválasztottunk 24 várost. 24 olyan várost, melyek design szempontjából érdekesek számunkra. Tervezők, múzeumok, kiállítások, és néhány különleges tárgy, amit egy igazi designbolond biztosan ismer. Szeretettel gyűjtöttük nektek össze és osztjuk meg veletek minden nap. Ez a Solinfo City Guide.

Kedvenc gyártónk Velencében:

Studio Italia
https://www.studioitaliadesign.com/

A tervező, akit megismerhetsz:

Gino Sarfatti

Az 1912-ben Velencében született Gino Sarfatti légügyi mérnöknek tanult, ám családi körülményei miatt kénytelen volt Milánóba költözni. Itt találkozott először a világítással egy műszaki projekt során, amelyben üvegvázát alakított át lámpává. Eme találkozása a világításdizájnnal és világítástervezéssel hatással volt élete további alakulására. 1939-ben Gino Sarfatti megalapította Arteluce nevű cégét, amely innovatív ötletek és úttörő dizájnok kombinálásával fényt hozott a 20. századba.

Karrierje során Gino Sarfatti új terméktipológiákat, újszerű anyagokat, világítási és előállítási technikákat fedezett fel és inspirációt nyert belőlük. Egyszerre volt tervező és mérnök, ez pedig lehetővé tette számára, hogy esztétikailag és funkcionálisan is kifinomult termékeket alkosson.

 

Murano, Velence „Üveg Szigete”

Murano sziget Velence északi lagúnáján. Az itt dolgozó üvegmesterek egyenesági leszármazottjai azon kézműveseknek, akik a mesterség megszületésekor voltak jelen. 1291-ben Velence irányítótestülete üvegmestereket hívatott, hogy kályháikat tűzvédelmi okokból Murano szigetére költöztessék. Azóta ők amolyan második arisztokrata réteggé váltak, és az általuk készített üveggel messzi-messzi tájakon kereskedtek. Kifinomították a különböző üvegmunkálási technikákat, nekik köszönhetően a muranói üveg volt évszázadokig az egyetlen minőségi üveg. Ha szeretnénk az üvegfúvást testközelből is látni, akkor hétköznap délelőttönként érdemes ellátogatni ide, a szemünket és a fülünket pedig tartsuk nyitva. A legtöbb műhely nem nyit ki a nagyközönség számára, de sosem tudhatjuk, hogy mivel találkozunk, ha gondolkodásmódunk kalandos, viselkedésünk pedig tiszteletteljes.

Ahol ihatsz egy italt:

Experimental Cocktail Club
1410 Fondamenta Zattere Al Ponte Lungo, Velence, Veneto, 30123, Olaszország
https://www.palazzoexperimental.com/

A hírneves Experimental Group legújabb üzletében Barbaglia irányítja a bárt, az Il Palazzo Experimental butikhotelben található. A helyszín Velencéhez híven egy helyreállított reneszánsz palota, ami a Dorsoduro negyedben a Giudecca-csatornára néz. Pont a turistanegyeden kívül található a város szofisztikált egyetemi körzetében. „A bár kicsi, mégis nagyon sok munkánk volt a nyitással” – mondja Barbaglia, miközben az antik tükrökkel és márvánnyal díszített meghitt és stílusos enteriőrre mutat. A vevőkör a hotel vendégeiből és kíváncsi látogatókból áll, akik valami eltérőt keresnek. A koktélok 12 euró körül mozognak, Barbaglia top ajánlata a Ponte Lungo, aminek összetevői: Cachaça Yaguara, Cocchi Americano, édeskömény szirup és friss limelé.

További érdekesség:

T Fondaco Tetőterasz
https://www.dfs.com/en/venice/t-fondaco-rooftop-terrace
Calle del Fontego dei Tedeschi, Ponte di Rialto, 30100 Velence VE, Olaszország

A T Fondaco dei Tedeschi meglátogatása nem lenne teljes a tetőterasz megtekintése nélkül, melyről lenyűgöző látvány nyílik Velencére. Eme rendkívüli hely festőisége hozzájárul a T Fondaco elképesztő átalakulásához, mint Velence új kulturális és kereskedelmi epicentruma.

Egy igazán különleges lámpa, ami biztosan Velencére emlékeztet:

Astep Model 537 by Gino Sarfatti

A Gino Sarfatti Astep Model 537 névre keresztelt különleges lámpa, a tervező virtuozitását mutatja be. A rendkívül tehetséges olasz mester 1950 körül alkotta meg az 537-es modellt, amit az Astep újból bevezetett a rangos Flos with Sarfatti kollekció részeként. Finom egyszerűsége, a gazdag anyagok és játékos dizájn kombinációjának köszönhetően kiemelkedik a többi lámpa közül. A fekete nagyméretű alumínium búra aszimmetrikusan van rögzítve a lakkozott vagy szálcsiszolt sárgaréz szárral, mely gondosan összeköti a lámpatestet a kiegyensúlyozó, elegáns márványlappal. A szár a lámpabúrán is túlnyúlik, ami egyben játékossá és praktikussá teszi. Az integrált fogantyú gyakori jellemzővé vált a mai formatervezésben, Gino Sarfatti egyértelműen megelőzte korát. Az olasz mester legfőbb víziója: ” a fényt hordozhatóvá tenni.” Az 537 modell könnyedén mozgatható otthonunkban, a nappaliba, hálószobába vagy más olyan környezetbe, mely rendkívül hangulatos és szórt fényt igényel.

Ha elnyerte tetszésed a Gino Sarfatti által tervezett különleges Astep Model 537 lámpa,
keresd a Solinfo Lighting & Home-ban!

Solinfo Lighting & Home
Wesselényi u. 6.
1077 Budapest
+36 1 267 0444
info@solinfo.hu
www.solinfo.hu