Solinfo Advent City Guide – 7. Graz
Szerző: Solinfo
Kategória: Christmas Guide
Bejegyzés dátuma: 2019.12.07

Adventi kalandozásra csábítunk decemberben. Mi így várjuk a Karácsonyt, és ezzel kedveskedünk azoknak, akiket a design világa ugyanúgy elvarázsol, mint ahogy minket. Kiválasztottunk 24 várost. 24 olyan várost, melyek design szempontjából érdekesek számunkra. Tervezők, múzeumok, kiállítások, és néhány különleges tárgy, amit egy igazi designbolond biztosan ismer. Szeretettel gyűjtöttük nektek össze és osztjuk meg veletek minden nap. Ez a Solinfo City Guide.

Graz a maga 300 ezer lakosával Ausztria második legnagyobb városa, Stájerország fővárosa. Graz emellett egyetemi város is, 61 ezer tanulóval. 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa volt, 2011 márciusa óta a UNESCO Kreatív Városok Hálózatának része mint a Dizájn Városa. Graz nemzetközileg elismert oktatási és kutatóintézetekkel rendelkezik, a dizájn iránti erős elköteleződésre épül. Nemcsak a vezetőség, de a cégek is részt vesznek ebben a tervezési elképzelésben.

Kedvenc gyártónk Grazban:

XAL
https://www.xal.com/en/home/

A város neves tervezője:

FIPE Architecture
http://www.fipe.co.at/

Folyamatok és szükségletek megértésének megosztott tudásán alapulva a XAL GmbH Bernd Steinhuber építészt és a FIPE Architecture-t nevezte ki, hogy kifejlessze és megtervezze a ’Higgadt Várost’ a Light & Building 2018 vásárra Frankfurtban.

A showroom, amit meg kell nézned:

A XAL egy innovatív prémium cég, mely kiváló minőségű lámpákat és világítóberendezéseket gyárt boltok, irodák, hotelek és otthonok számára. A cég 1981-ben alapított központja Grazban található. A fény iránti szenvedély messzire juttatta a XAL-t, nemcsak technikailag (például a LED egyik úttörőjeként), hanem földrajzi értelemben is: a XAL ma egy világméretű cég kb. 1300 alkalmazottal, saját kutatásokkal, előállítási és eladási telephelyekkel 30 nemzetközi helyszínen, és egy öt kontinenst áthidaló partnerhálózattal.

Az étterem, ahol megpihenhetsz:

Freigeist Bauquartier
A XAL és a FIPE közös éttermi projektje a városban.
Épület: https://www.xal.com/en/projects/public/freigeist-brauquartier/

Dizájn érdekesség:

Kastner & Öhler
A XAL egyik projektje Grazban – egy híres kiskereskedés: https://www.xal.com/en/projects/retail/kastner-oehler/

A Kastner & Öhler jól ismert kereskedelmi vállalat mindig is igényt tartott arra, hogy a gazdasági szükségleteken túl erős érzelmeket is kiváltson, így árucikkei képesek rá, hogy megragadják a vásárló figyelmét. A központi épület – amely 1883-ban nyílt Graz főterén – átalakulásával az imént felvázolt hagyomány fizetődött ki: megmutatja, hogy a fényt hogyan lehet takarékosan és izgalmas, drámai effektként is használni egy és ugyanazon időben. Az évtizedek során az épületet fokozatosan kiterjesztették minden irányban – egy föld alatti parkolót is beleértve – így ma gyakorlatilag az egész teret egészen a Muráig és a Murgasse északi részét a Palais Attems-ig elfoglalja. 2007 óta az átriumok be lettek burkolva a folyamatos munkálatok során, 10 000 négyzetméternyi eladóteret hoztak létre és 21 új mozgólépcsőt helyeztek üzembe.

Graz városa tagja a UNESCO Kreatív Városoknak. https://www.graz-cityofdesign.at/en

 

A termék, amiről tudnod kell:

Move It 45 rendszer

Vakításmentes irodai világítás egy sínrendszer rugalmasságával: a MOVE IT 45 két elvárásnak tesz eleget. A sínrendszer lehetővé teszi fényszórók, újonnan kifejlesztett egyirányú irodai toldások és dekoratív lámpatestek együttes használatát. Az egységek mágnesesen felszereltek és bármilyen egyéb eszköz használata nélkül rugalmasan igazíthatók a környezet változásaihoz. A dolgozóasztalok, a falak és a tárgyalóasztal egyenként megvilágíthatók, a fények a megfelelő beillesztésekkel külön-külön is irányíthatók.

 

Ha elnyerte tetszésed a Move It 45 rendszer, keresd a Solinfo Lighting & Home-ban!

 

Solinfo Lighting & Home
Wesselényi u. 6.
1077 Budapest
+36 1 267 0444
info@solinfo.hu
www.solinfo.hu