Solinfo Advent City Guide – 8. Koppenhága
Szerző: Solinfo
Kategória: Christmas Guide
Bejegyzés dátuma: 2019.12.08

Adventi kalandozásra csábítunk decemberben. Mi így várjuk a Karácsonyt, és ezzel kedveskedünk azoknak, akiket a design világa ugyanúgy elvarázsol, mint ahogy minket. Kiválasztottunk 24 várost. 24 olyan várost, melyek design szempontjából érdekesek számunkra. Tervezők, múzeumok, kiállítások, és néhány különleges tárgy, amit egy igazi designbolond biztosan ismer. Szeretettel gyűjtöttük nektek össze és osztjuk meg veletek minden nap. Ez a Solinfo City Guide.

Kedvenc gyártóink Koppenhágában:

Muuto
https://muuto.com/

&Tradition
https://www.andtradition.com/

Gubi
https://www.gubi.com/

HAY
https://hay.dk/en-gb

A showroom, amit látnod kell:

Paustian Strøget
http://www.paustian.com/
Niels Hemmingsens Gade 24
1153 Koppenhága

A Paustian dán dizájnmárka megnyitotta második áruházát Koppenhágában, ez alkalommal egy különleges helyen, egy régi bank épületében Koppenhága központjában. Egy olyan hely, ahova el kell mennünk, ha szeretünk lakásunkba dizájndarabokat vásárolni egy olyan környezetben, amelyből árad a régimódi elegancia.

Megtalálunk itt dán és nemzetközi márkákat egyaránt, a bútoroktól a kiegészítőkön át a furcsa dizájntárgyakig mindent. A gyönyörű, régi oszlopok a vásárlás élményét egy kis ragyogással egészítik ki, és azt az érzetet keltik bennünk, mintha tényleg Milánó palazzóin sétálnánk keresztül.

A város híres tervezője:

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen (született Koppenhágában 1902. február 11-én – elhunyt Koppenhágában 1971. március 24-én) dán építész, számos fontos, letisztult modern stílusú épület tervezője. Nemzetközileg ipari formatervezéséről ismert, kiváltképpen háromlábú kagylós székéről (1952) és „tojás” székéről (1959), melynek ülése és a háttámlája szövettel borított műanyagból készült.

Múzeum, amit nem hagyhatsz ki:

Louisiana Museum of Modern Art
Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk, Dánia
https://www.louisiana.dk/

A Louisiana Museum of Modern Art egy vezető nemzetközi modern művészettel foglalkozó múzeum. Partmenti elhelyezkedésével a festői táj, az építészet és a művészet ritka egyensúlyára törekszik egy páratlan együttműködésben, amely a világ minden pontjáról vonz látogatókat és Louisiana megtekintését egész évben egy különleges élménnyé teszi.

A múzeum, ami Koppenhágától 25 kilométerre északra található, a tengerszoroson át Svédországra néző panorámával bír, évente 6-10 különleges kiállítást mutat be és több, mint 3500 darabból álló előkelő műgyűjteménnyel rendelkezik.

Hotel a design szerelmeseinek:

SAS Royal Hotel Arne Jacobsen tervezésében
Hammerichsgade 1, 1611 Koppenhága, Dánia
https://www.radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-collection-copenhagen?cid=a:se+b:gmb+c:emea+i:local+e:rco+d:nob+h:CPHZH&dclid=CLeCm-SMiuYCFQ7KdwodLP0GMQ

A koppenhágai SAS Royal Hotel a sugárhajtású repülés korszakának építészeti mérföldköve, renoválásakor törekedtek a történelmi hagyományok megtartására miközben kortárs fejlesztésekkel egészítették ki, az épület így visszanyerte dizájn ikon-státuszát.

A Scandinavian Airline System (SAS) által 1960-ban nyitott funkcionalista stílusú hotel belső légiirányítóval és a jet set (divatos üdülőhelyeket látogató nagyvilágiak) számára rengeteg kedvességgel rendelkezett. Ez volt a világ legelső dizájn hotele. Jellegzetesen skandináv esztétikával bírt, rengeteg faburkolatot tartalmazott. A hotel Arne Jacobsen, Dánia legismertebb építészének és tervezőjének műve volt. Nemcsak az építészetért, hanem az enteriőr részletekért is, a testreszabott szőnyegektől a lámpatestekig, még az étteremben használt terítékért is ő volt a felelős. Formás ’Egg’ és ’Swan’ székei kifejezetten eme projekt számára készültek, nemzetközileg is masszívan népszerűvé váltak és a mai napig azok is maradtak.

Érdekesség a városban:

Design Museum Denmark – A dán szék kiállítás
https://designmuseum.dk/en/
Bredgade 68
DK-1260 Koppenhága

„Tekintse meg a székek varázslatos és változatos világát nálunk! Elmeséljük, hogyan vált a dán dizájn nemzetközi branddé. Tudjon meg többet a XX. századi dán sikertörténetet bemutató székekről és a „Danish Modern” névre keresztelt export kalandról.

A szék az a bútordarab, ami a legközelebb áll az emberekhez. Karjaival, lábaival, ülésével és háttámlájával megérinti és visszatükrözi a testet, ami helyet foglal rajta. Ez a tervezők próbaköve és a dizájn történelmének kedvenc darabja. Ezenfelül a szék az egyik legkifejezőbb dizájneleme egy kultúrának.

Szinte mindent elmond arról a korszakról és kultúráról, amiben készítették. Státuszt és identitást ad annak, aki rajta ül – az előkelőségekhez, bírákhoz, püspökökhöz, írókhoz és más adott szerepkörhöz fűzött kapcsolata emlékeztet minket a székek számos történelmi vonatkozására.”

Márka, amit ismerned kell:

Design Letters
https://designletters.com/

A Design Letters egy fiatal dán dizájncég, amit Mette Thomsen egykori újságíró alapított 2009-ben. Kezdetben reklámszövegíróként, később egy dán lakberendezési magazin riportereként és hírszerkesztőjeként. Szavakból épített karrierje után Mette úgy döntött, hogy két szenvedélyét, a szavak és a dizájn iránti szenvedélyét egyesítve megalapítja a Design Letters-t.

A Design Letters betűvilága eredeti koppenhágai dizájntermékeken alapul, többek között a legendás dán építész, Arne Jacobsen (1902-1971) 1937-ben szabadkézzel rajzolt tipográfiáját is tartalmazza. A Design Letters kizárólagos jogot szerzett, hogy a tipográfiát tervezések széles skáláján használja, irodaszereken és a mindennapi élet kiegészítőin – uzsonnásdobozokon és termoszokon egyaránt.

Ha elnyerte tetszésed valamelyik design kiegészítő,
keresd a Solinfo Shopban!

 

Solinfo Shop
Rumbach Sebestyén u. 3.
1075 Budapest
+36 1 550 5666
info@solinfo.hu
www.shop.solinfo.hu