Fenntarthatóság a design világban
Szerző: Solinfo
Kategória: Inspiráció
Bejegyzés dátuma: 2018.07.05

A design világ régóta élen jár a fenntartható gyártástechnológiák és működési mechanizmusok kialakításában és terjesztésében. A tervezői szakma összefonódása az építészeti gondolkodásmóddal erősíti a tervezők felelősségtudatosságát, így adva teret a fenntarthatóságot célzó projektek és kezdeményezések számára. Friss cikkünkben azokat a környezettudatos kedvenceinket mutatjuk be, melyek élen járnak a fenntarthatóság propagálásában.

Offecct Jin

A fiatal japán designer Jin Kuramoto és a bútorgyártó Offecct közreműködésében született az elmúlt évek egyik legelőremutatóbb bútordarabja, a Jin szék. A pehelykönnyű, mégis stabil és erős szék alapanyaga egy lenalapú rostanyag, mely kiemelkedően ellenálló és száz százalékban természetazonos. A svéd gyártó az elmúlt években több kezdeményezést is indított házon belül, melyek a fenntarthatóságot célozzák, ilyen a Jin projektnek otthont adó Offecct Lab és a cég Lifecircle upcycling programja is.

Emeco 1 Inch Reclaimed

A legendás amerikai bútorgyártó, az Emeco és Jasper Morrison legújabb közös terméke a 1 Inch család legfrissebb tagja. A 1 Inch Reclaimed 90 százalékban újrahasznosított anyagokból készül, ebből 75 százalék fenntartható polipropilén, 15 százalék pedig újrafeldolgozott farost. A gyakori használatú terek igényeihez tervezett szék mind beltéren, mind kültéren megállja a helyét, egyberakható formája és a széles elérhető színpaletta pedig rengeteg szituációban praktikus választássá teszi.

Cappellini Lukis

Néha a legkézenfekvőbb megoldások a legfenntarthatóbbak, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Cappellini Lukis névre keresztelt karosszéke. A délkelet-ázsiai kézművesség örökségét megelevenítő ülőbútor a klasszikus rattanfotelt értelmezi újra és helyezi modern kontextusba. A beltérre tervezett lounge szék váza trópusi gumifa, a vázat körebeölelő ülőstruktúra pedig precízen fonott rattan. Mivel a természetben megtalálható rattan igen gyorsan nő, ezért fenntartható módon lehet termeszteni, a meghajlításához használt gőzölési folyamat pedig minimális ökölógiai lábnyommal bír.

Forestier Bamboo

A rattanhoz sokban hasonlít az évezredek óta használt bambusz, hiszen szintén nagyon gyorsan növekszik, és segítségével kiemelkedően időtálló struktúrák készíthetők egy teljesen természetazonos alapanyagból. A francia lámpagyártó Forestier Bamboo nevű lámpacsaládja a multitálentum Erik Lévy munkáját dícséri. A több méretben és színben elérhető lámpák teste teljes egészében bambuszból készül, így idézve meg a természet harmóniáját bármilyen enteriőrben.

Vitra Hack

A svájci Vitra valódi ikonként vezeti a piacot a fenntarthatóságra fókuszált fejlesztéseivel és célkitűzéseivel. A környezetbarát fejlődés és fejlesztés régóta része a márka identitásának, olyannyira, hogy már 1986-ban létrejött egy ‘Vitra és a környezet’ nevű munkacsoport a cégen belül, mely a gyártási folyamatok ökológiai hatásait vizsgálta. A cégre jellemző kreatív gondolkodás és a környezetbarát gyakorlatok keresztmetszetében áll a Konstantin Grcic által tervezett Hack rendszer. A könnyen kinyitható, összecsukható és állítható asztal 3 OSB lap és egy precíz, előregyártott mechanika kombinációjából áll, így hozva létre egy könnyen kezelhető, mégis testreszabható és környezettudatos irodai bútordarabot. A Vitra fenntarthatósági törekvéseiről többet is megtudhatsz a cég éves fenntarthatósági beszámolójából.

Felelős vállalatként mi is elkötelezettek vagyunk a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás mellett. Tudj meg többet az alábbi linken!